Újabb aknatámadás Bagdadban

2004.08.28. 13:54

Aknavetőkkel támadták az iraki főváros, Bagdad keleti részét az iraki felkelők szombaton. Két polgári személy életét vesztette, hat másik megsebesült. Adnan Abdul-Rahman ezredes, az iraki belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy az Iraki Olimpiai Bizottság egykori épületéhez közeli utcában két iraki mosta autóját, amikor az aknalövedékek becsapódtak.

Szemtanúk szerint egy órán belül négy akna csapódott be a térségbe, ahol Bagdad fő közlekedési útvonala is található. A támadás miatt pánikba esett emberek futva menekültek biztonságos helyre. Az amerikai hadsereg és az iraki kormányerők a főváros másik, Szadrváros nevű negyedét igyekeznek megtisztítani a radikális síita vezető, Muktada asz-Szadr híveitől. Amerikai katonák terepjárókra szerelt hangszórókon szólították fel a negyed lakosait, hogy a tisztogató hadművelet során ne mozduljanak ki lakóhelyükről. A harcokban három személy meghalt, 25 megsebesült. A felkelők kézifegyverekkel és vállról indítható rakétákkal támadták az amerikai erőket, amelyek sorában nem volt veszteség.

Öt iraki meghalt, 32 megsebesült, többségében nők és gyerekek az amerikai légierő pénteki támadásában a Bagdadtól nyugatra fekvő Fallúdzsában - közölték iraki orvosi források. T.V. Johnson amerikai alezredes elmondta, hogy egy járműre szerelt légvédelmi ütegből péntek este tüzet nyitottak egy amerikai repülőgépre. Az amerikaiak egy rakétával megsemmisítették a támadót. Az amerikai hadsereg egyik egysége és az iraki rendőrség tévedésből egymással vívott harcot az Irak északi részén fekvő Kirkuk központjában szombatra virradó éjszaka. Az összecsapásban két iraki rendőr súlyosan megsebesült. Hat iraki rendőrt őrizetbe vettek az amerikaiak. Elraboltak egy egyiptomi férfit, egy másikat meggyilkoltak pénteken a Bagdadtól 200 kilométerre északra fekvő Baidzsiban. Ugyanebben a városban találták meg pénteken két túszul ejtett török férfi holttestét is.