Megfosztanak gyógyszerétől egy bebörtönzött kubai újságírót

2004.08.28. 0:25

Megfosztják a szükséges gyógyszerektől a börtönben lévő Raul Rivero kubai költőt, újságírót - közölte pénteken a Riporterek határok nélkül (RSF) nevű szervezet.

A sajtószabadság ügyéért küzdő párizsi székhelyű szervezetet Rivero felesége tájékoztatta a férjével szembeni rossz bánásmódról. Az 58 éves férfi keringési zavarokban és tüdőtágulásban szenved. Nem kapja meg a betegségére szükséges gyógyszereket és megfosztották attól a lehetőségtől is, hogy a felesége meglátogassa őt a börtönben.

Raul Riverót tavaly tavasszal ítélték 20 évi börtönbüntetésre. Egyike volt annak a 75 ellenzéki személyiségnek, akit 2003 márciusában fogtak le a hatóságok Kubában. Rivero a Prensa Latina hírügynökség moszkvai tudósítója volt, költői munkásságát Kubában több díjjal is jutalmazták. A kommunista rendszerből kiábrándult Rivero 1995-ben független hírügynökséget hozott létre a szigetországban.

Idén májusban, a sajtószabadság napján Havanna tiltakozása ellenére ő kapta meg az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezete, az UNESCO által alapított Guillermo Cano-díjat.