Letette hivatali esküjét az új pakisztáni kormányfő

2004.08.28. 15:42

A pakisztáni államfő jelenlétében letette hivatali esküjét szombaton Iszlámábádban Saukat Aziz, az ország új kormányfője. Az elnöki palotában rendezett eseményen jelen voltak a távozó kormány tagjai, a katonai vezetők és a diplomáciai képviseletek vezetői.

Az 55 éves Saukat Aziz pénzügyminiszter volt az előző kormányban. A tisztséget azóta viselte, hogy Pervez Musarraf tábornok - a jelenlegi államfő - 1999 októberében puccsal került a hatalomba. A pakisztáni törvényhozás alsóháza pénteken választotta meg kormányfőnek, a 342 tagú parlamentben 191 képviselő szavazott rá.

Az ellenzék jelöltje, Dzsaved Dzsavid Hasmi, a Szövetség a Demokrácia Helyreállításáért (ARD) vezetője egyetlen egy szavazatot sem kapott. Hasmit ez év áprilisban ítélték 23 év börtönre, mert állítólag megpróbált fegyveres lázadást szítani Pervez Musarraf államfő ellen. A nap folyamán a pakisztáni parlamentben még bizalmi szavazást tartanak. Saukat Aziznak a jövő hét elején kell ismertetnie leendő kormánya tagjainak nevét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK