Százezreket evakuálnak a Charley hurrikán elől

2004.08.12. 21:18

Közel hetvenezer helybéli lakost és kétezer külföldi turistát menekítettek biztos helyre a tengerpartról Kubában, ahová az előrejelzések szerint helyi idő szerint csütörtök este érkezik meg a Charley hurrikán.

A karib-tengeri szigetországot az elmúlt két évtizedben elkerülték a hurrikánok, most viszont Charley végigsöpör majd az ország északnyugati részén, Pinar del Rio és Havanna tartományokon. A "ciklon szeme", a forgószél tölcsérének legpusztítóbb középpontja feltehetően mintegy harminc kilométerre nyugatra halad majd el a kubai fővárostól, amelynek utoljára 1985-ben kellett hasonló viharral, a Kate ciklonnal szembenéznie.  A Charley csütörtökön a kubai partoktól délre fekvő Ifjúság-szigetéhez "érkezett meg", s rendkívül heves esők előzték meg.

Megkezdték a lakosság evakuálását csütörtökön Florida amerikai szövetségi állam nyugati partvidékén is a Charley közeledte miatt. 380 ezer embert szólítottak fel Tampa környékén, hogy vonuljanak biztonságos helyre a jelenleg óránként 140 kilométeres sebességgel haladó forgószél elől.

Habár a Charley egyelőre nem számít nagy erejű hurrikánnak, várhatóan felerősödik, mielőtt - az előrejelzések szerint pénteken - eléri az észak-amerikai szárazföldet.