Sivatagban építtet jégpalotát a türkmén elnök

2004.08.12. 11:46

Ezer ember befogadására alkalmas jégpalotát építtet országában Nijazov türkmén elnök. Elképzelése szerint az építményben kávézó és étterem működik majd. Türkmenisztán a világ egyik legszárazabb és legmelegebb országa. Területének 80 százalékát sivatag borítja.

"Építsünk jégpalotát" - adta ki az ukázt televíziós beszédében országa állampolgárainak Szaparmurat Atajevics Nijazov türkmén elnök. A BBC News beszámolója szerint Nijazov azt szeretné, ha ezer ember befogadására alkalmas jégpalota épülne az ország fővárosa, Asgabat mellett emelkedő hegyen.

Nijazov annak ellenére vetette fel a jégpalota ötletét, hogy Türkmenisztán a világ egyik legszárazabb és legmelegebb országa, ugyanis területének 80 százalékát a Kara-Kum sivatag foglalja el. "Gyermekeink megtanulhatnak síelni" - ecsetelte a jégpalota előnyeit Nijazov a BBC News szerint. A türkmén elnök azt szeretné, ha az építményben kávézó és étterem működne. A jégpalotát lanovkával lehetne megközelíteni a fővárosból induló kötélpályán.

Az ország legmagasabb pontja a 3 139 méteres Gora Ayribaba és ezen kívül is van több más magas csúcs. A BBC News szerint elképzelhetetlen, hogy ilyen száraz éghajlaton technikai segítség nélkül megmaradjon a jégpalota.

Nem ez az első gigantimániás terv, ami Nijazov fejéből pattant ki. Jelenleg a világ egyik legnagyobb mecsetjét építik Türkmenisztánban. Ezen kívül zajlik egy olyan program is Türkmenisztánban, melynek keretében a sivatagot próbálják termőre fordítani.