Az amerikaiak lövik a bekerített asz-Szadrt

2004.08.12. 9:07

Amerikai alakulatok csütörtökön tűz alá vették Muktada asz-Szadrt, az iraki síita lázadás vezetőjének állásait. A harcos hitszónok a nedzsefi Ali imám mecsetben húzta meg magát pár száz hívével. Az amerikai és a velük szövetséges iraki alakulatok csütörtök reggel indítottak általános támadást Nedzsefben. A városból ezrével menekülnek a polgárok, miközben a központban és Ali imám szentélye körül heves harcokat folytatnak egymással Szadr hívei és a szövetségesek. 

Löüvik az amerikaiak a síiták állásait a nedszefi Ali Imám mecsetnél. Az amerikai katonák és iraki biztonsági alakulatok csütörtök délelőtt kerítették be a mecsetben rejtőzködő Muktada asz-Szadr radikális síita vezetőt és néhány száz fegyveres hívét. A szövetséges páncélosok és gyalogosok kétszáz méter sugarú körben vontak gyűrűt a szent hely köré.

Azt, hogy a gyűrűben maga Szadr is ott van a vallási vezető munkatársai közölték a sajtóval. Hozzátették: Szadr lelkére kötötte fegyvereseinek, hogy akkor is folytassák harcukat, ha ő elesne vagy fogságba kerülne. Az amerikai erőknek azonban - egy amerikai szóvivő közlése szerint - nem céljuk a síita szent hely megrohamozása. "A mai műveletek arra szolgálnak, hogy szűkítsük Szadr erőinek mozgásterét Nedzsefben és Kúfában" - közölte Erv Larssen amerikai katonai szóvivő.

Az amerikai katonák és a velük szövetséges iraki katonai alakulatok csütörtök reggel indítottak általános támadást Nedzsefben, hogy megtörjék Szadr ellenállását. A CNN jelentése szerint az amerikaiak tankokat, páncélos csapatszállítókat vetettek be, a város fölött helikopterek köröznek.

A nagyszabású támadás bevezetéseképpen az amerikai katonák és az iraki biztonsági erők lezárták az Ali imám szentélye, annak hatalmas temetője és a nedzsefi óváros felé vezető utakat. Nedzsef polgárai ezrével menekülnek az ostromlott iraki városból. A harcok miatt kiürítették a város kórházát is.

Szakadatlan ágyúdörgés és nehézgéppuskák kerepelése hallatszott a reggeli órákban is a városközpont felől, ahol elsáncolták magukat Muktada asz-Szadr radikális síita vezető hívei. Fekete füstfelhő gomolygott az óváros és a régi temető fölött. A síita harcosok a Vádi al-Szálám temetőben hozták létre legerősebb ellenállási gócukat.

Ali imám mauzóleuma, amely a síita vallás egyik legszentebb helyének számít, az áprilisi harcokat lezáró megállapodás értelmében tiltott hely volt az amerikaiaknak. A város kormányzója, Adnán al-Zurufi azonban megengedte az amerikaiaknak, hogy az az-Szadr elleni harcok során behatoljanak a mecsetbe.

Forrás: [origo]
Tengerészgyalogos sisakját tartja ez a Mehdi-harcos

A szent hely célponttá nyilvánítása elleni tiltakozásul al-Zurufi helyettese, Dzsaudat Kadam Nadzsim al-Kurasi benyújtotta lemondását. "Elítélem a terrorcselekményeket, amelyeket az amerikaiak a szent város ellen elkövetnek" - indokolta döntését a kormányzóhelyettes az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak.

A mecset egyébként igen érzékeny pontja lehet a támadásnak. Sokan attól tartanak, hogy ha amerikai katona teszi be a lábát a szentélybe, vagy az épület súlyos károkat szenved a támadás során, akkor Irak összes városában fellázadnak majd a síiták.

Az amerikaiak ezért azt fontolgatják, hogy a tengerészgyalogosok inkább a Vádi al-Szalám temetőben indítsanak támadást, a mecset elfoglalását pedig hagyják az iraki erőkre - írja a CNN. A New York Times szerint jelentősen veszélyezteti az akció sikerét, hogy a mecset elleni támadást az irakiak vezetik majd: a nemzeti gárdisták többsége rövid kiképzés után,  harci tapasztalat nélkül érkezett Nedzsefbe.

Nedzsefben jelenleg 2000 tengerészgyalogos és az Iraki Nemzeti Gárda 1800 katonája harcol. Az amerikaiak azonban további erősítést hoznak a városba: már Nedzsefben van az I. lovas hadosztály is.

Forrás: [origo]
Asz-Szadr hívei kitartanak

Moktada asz-Szadr, a síiták Mehdi hadseregének vezetője arra szólította fel híveit, hogy a végsőkig tartsanak ki. "Harcoljatok, még ha fogolyként vagy mártírként láttok is. Isten azt akarja, hogy győzzetek!" - idézi a vezető szavait az Arab News. Asz-Szadr korábban azzal fenyegetőzött, hogy emberei olajvezetékeket robbantanak fel, ha az amerikaiak nem távoznak Nedzsefből, a tengerészgyalogosok ezért döntöttek az azonnali támadás mellett.

Legalább ötvenhat ember meghalt, száztízen pedig megsérültek csütörtökre virradó éjszaka, amikor az amerikai légierő bombázta az iraki Kútot. Muktada asz-Szadr radikális síita vezető fegyveres hívei és polgári személyek, köztük gyermekek egyaránt vannak a halálos áldozatok között - mondta a sajtónak a kúti kórház főorvosa. Beszámolója szerint tizennyolc ház romba dőlt az egész éjszaka tartó bombázásban. Az utóbbi hetekben az amerikaiak asz-Szadr Mehdi hadseregének több mint 350 tagját ölték meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK