Kempingeznek a magyarok az olimpián

2004.08.12. 16:19

A legtöbb olimpiára induló magyar turista sátorban lakik majd. Jegyet a férfi vízilabda válogatott első meccseire már csak a helyszínen lehet venni. Egy élő olimpiai élmény legolcsóbban, utazással együtt kijöhet százötvenezer forintból is. Lehet azonban közel kétmillióért kabint foglalni azon a hajón is, ahol a magyar miniszterelnök is lakik majd.

Régóta nem volt olyen közel olimpia Magyarországhoz, mint a holnap kezdődő athéni lesz. Aki élőben szeretne olimpiát nézni, annak legközelebb Pekingig kell utaznia, utoljára pedig Ausztrália, azelőtt pedig az USA volt a soros, a szokásjog szerint Európa legfeljebb nyolc-tizenkét évenként jön szóba, mint helyszín. Görögországba repülővel az út két óra, autóval másfél nap. Az olimpia helyszínén van még szállás, és a versenyekre szóló jegyeket az interneten is meg lehet rendelni.

A magyar utazási irodák közül a Pegazus működik együtt a Magyar Olimpiai Bizottsággal, így ők szerveznek kimondottan olimpiás nyaralást. A budapesti iroda munkatársainak ugyan fogalmuk sincs arról, hogy az általuk szervezett szálláson még mennyi hely van, de az biztos, hogy a tengerparti olimpiai kempingben még lehet sátrat verni. Ez a hatalmas, kétezer turista befogadására alkalmas kemping közvetlenül a tengerparton van. A magyarok egymás mellett lakhatnak, két saját kivetítőn lehet nézni azokat a versenyeket, melyeken magyarok is érdekeltek. A magyar sportolók közül többen rendszeresen kijárnak majd a kempingbe, lehet velük beszélgetni, ünnepelni vagy szomorkodni a tengerparton. A hat hektáros kemping magyar részén működik majd reggelente a Danubius Rádió stúdiója is, ahol az élő műsort kivételesen nézni is lehet. Az Olimpiai Magyar Klubnak nevezett sátortáborban lehet jegyeket is venni az egyes versenyekre. A belváros valamivel több mint fél óra alatt elérhető a kempingből. Aki beköltözik az olimpiai kempingbe, az legalább két belépőjegyet is kap a szállás mellé.

A kemping Magyar Olimpiai Klub nevű részén négy éjszaka két belépőjeggyel 71 ezer forintba kerül, az utazást mindenkinek magának kell megoldania. A kempingben lehet enni, de azért is külön kell fizetni. Közvetlen buszjárattal együtt 113 900 forintot kell fizetni a négy éjszakáért, és három jegy is választható a tábori készletből. Sátrat mindenképpen kell vinni, mert az előre felvert, bérelhető magyar sátrak már megteltek.

Forrás: MTI
Itt kezdődnek és végződnek az idei játékok

Aki nem akar a rádiósokkal, a magyar szurkolók derékhadával és a belátogató sportolókkal együtt nyaralni az olimpián, szinte végtelen egyéb lehetőség közül válogathat. A szállodákban, kempingekben és magánházakban általában mindenütt van még szabad hely. Egy három csillagos szállodai szoba Athénban körülbelül tízezer és húszezer forint közötti árban van most éjszakánként. Az olcsóbb hosztelek, ifjúsági szállások (körülbelül 5000 forint/éjszaka) viszont már szinte mind megteltek Athén belvárosában a legtöbb hosztelbe a játékok végére sem lehet már szállást foglalni.

Sok kemping működik viszont a városon kívül, ezekben általában van még sátorhely, és sok a tengerparton működik. Általában 5000 forint egy sátorhely két embernek egy éjszakára, a jobban felszerelt kempingekben.

A kiadó szobák, lakások és házak között lehetetlen eligazodni, annyit kínálnak közülük, mindenféle minőségben és távolságra Athéntól. Sok görög a hajóját adja ki. A világ legnagyobb hajóján, a Queen Mary II-n szintén lehet kabint foglalni. Itt laknak majd a versenyt meglátogató magyar politikusok (Medgyessy Péter miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc sportminiszter, több sportvezető és szponzor) és az amerikai kosárlabda válogatott is. A pireuszi kikötőben horgonyzó luxushajón a legócskább kabin egy hétre 1 373 000  forint, de aki szép kilátást is akar, annak már 1 950 000-et kell fizetnie.

Aki magyarul akar jegyet venni, az a Pegazus utazási irodán keresztül vásárolhat, fejenként maximum hat darabot. Az úszó, műugró, szinkronúszó, nyitó- és záróünnepségre viszont nekik nincs már jegyük, és sok programra már kevesebb mint tíz darab jegy áll a magyar sportbarátok rendelkezésére. Lehet viszont rendelni jegyeket az olimpia hivatalos honlapjáról is az Európai Unió országaiban élőknek, így a magyaroknak is. Érdemes minél hamarabb megrendelni a jegyeket, mert ami jól fogy, azt már nem árulják az interneten. A szerb-magyar és a horvát-magyar férfi vízilabda meccsre például már nem lehet előre rendelni.

Nincsenek csomagok és kedvezmények, sportáganként és színvonaltól függően változatosak az árak. Az íjászversenyek selejtezőit vagy a tereplovaglást például már 2 400 forintért is meg lehet nézni (ennél olcsóbb jegyek nincsenek), míg a záróünnepély legjobb helyére 180 000 forint egy jegy (ez a legdrágább jegy az olimpián).

Forrás: MTI
60 euro a legolcsóbb jegy a vízilabda döntőre

A vízilabda csoportmeccsekre a jegyek 5 800 forintba kerülnek, és ugyanennyi megnézni a kajak-kenu és az evezős versenyek első futamait és a vívó mérkőzések első fordulóit is. A döntők nézőtéri helytől függően 14 000 és 30 000 forint közti árban vannak ezeknél a sportágaknál. Káté Gyula ökölvívó első verekedésének napján 7 200 forint egy jegy a ring mellett, és a döntő felé közeledve egyre drágább minden. Az úszó számok különlegesen drágák, a középdöntők napján is már 60 000 forintnak megfelelő euróba kerül egy jegy. A kézilabda viszont a többihez képest olcsó szórakozás lesz, a csoportmeccsekre egységesen 4 300 forint egy jegy.

A jegyekkel utazni is lehet azokon a napokon, amikorra szólnak. Az olimpiai helyszínekre menő metró-, villamos- és buszjáratokon ingyen lehet velük utazni, ami azért is fontos, mert autóval a programok közelébe csak 37 500 forintnyi napidíj ellenében lehet behajtani. Az olimpia idején a metró és a villamos éjjel-nappal jár, és az athéni metrónak vannak megállói a tengerparton is.

Görögország olimpia-mentes területeire jelentős akciókkal csalogatják a turistákat. Attól félnek ugyanis, hogy a nem sportbarát turisták nem utaznak majd Görögországba nyaralni, mert félnek a tömegtől, az áraktól és a merényletektől. Ezért sok szigeten most 30 százalékos kedvezménynel kínálnak szállásokat.

Magyari Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK