Hárman meghaltak a dél-oszétiai harcokban

2004.08.12. 15:01

Három halottja van egy éjszakai tűzpárbajnak, ami a grúzok és a dél-oszétiai fegyveresek között zajlott. A grúz hadsereg és az oszétok között hetek óta tartó villongások először követeltek halálos áldozatokat. Oroszország közvetítőket küld Tbiliszibe és a szakadár tartomány fővárosába, Tszkinvaliba. Az incidens valószínűleg nem lesz jó hatással a Dél-Oszétiáról néhány hete kötött grúz-orosz megállapodásra. Mihail Szaakasvili grúz elnök etnikai tisztogatástól tart Dél-Oszétiában.

Három halálos áldozatot követelt az oszétok és a grúzok között kirobbant tűzharc Dél-Oszétiában. Grúz források szerint a lövöldözés Priszi, egy grúz falu környékén robbant ki éjszaka, három ember halt meg, heten megsebesültek. A szakadár oszétok azt állítják, a grúzok lőttek rájuk a faluból, ezért robbant ki az összecsapás.

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy a térségben állomásozó orosz békefenntartók hajnal három körül észlelték a lövöldözést a falu környékén. Nyikolaj Baranov ezredes, az oroszok parancsnoka közvetlenül a lövöldözés után arról tájékoztatta a TASZSZ hírügynökséget, hogy a tüzelést az oszétok kezdték, a grúzok csak visszalőttek.

Az ezredes később már azt nyilatkozta, hogy nem lehetett egyértelműen megállapítani, ki lőtt először. Ugyanakkor megjegyezte, hogy három orosz megfigyelőpont is a harcoló felek közé került, azonban az oroszok nem szenvedtek veszteségeket.

Dél-Oszétia a Szovjetunió szétesése után, 1992-ben vált ki Grúzia területéből, hogy a szomszédos, orosz fennhatóság alatt álló Észak-Oszétiához csatlakozzon. A grúz-oszét összecsapásoknak végül orosz békefenntartók bevonulása vetett véget. Az oroszok azóta is jelen vannak a szakadár területen, Grúzia azzal vádolja őket, hogy titokban az oszétokat támogatják.

Mihail Szaakasvili grúz elnök tavaszi hatalomra kerülése után ígéretet tett arra, hogy visszaszerzi Grúzia elszakadt tartományait. Az elnök már néhány héttel hatalomra kerülése után visszaillesztette a grúz igazgatásba Adzsáriát. Dél-Oszétiával és Abháziával várhatóan jóval nehezebb dolga lesz majd Szaakasvilinek, ugyanis mindkét tartományban etnikai ellentéttel párosul a területi különállás.

A BBC tudósítója szerint a mostani lövöldözés miatt valószínűleg érvényét veszti az a megállapodás, amelyet a hét elején kötöttek a grúzok és az oroszok. A megállapodás értelmében a felek kivonták volna csapataikat a térségből, hogy ott csak az orosz békefenntartók maradjanak. Valószínű, hogy az éjszakai lövöldözés miatt a grúzok újabb csapatokat vezényelnek a szakadár tartományba.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK