Visszaparancsolták a fogolykínzást megakadályozó amerikaiakat

2004.08.08. 19:39

Iraki foglyok kínzását akadályozták meg amerikai katonák Bagdadban. Az iraki belügyesek fogolytáborában zajló kínzást egy amerikai mesterlövész vette észre, és jelentette egysége parancsnokának, aki beavatkozást rendelt el. A táborba érkező amerikaiak ellátták a sebesülteket, de a parancsnokság döntése értelmében vissza kellett adniuk őket őreiknek. Az eset több mint egy hónapja történt, de csak vasárnap került nyilvánosságra, miután az egyébként Oregonban állomásozó egység katonái beszámoltak róla egy helyi lapnak.

Foglyok kínzását akadályozták meg amerikai katonák egy az iraki belügyminisztérium ellenőrzése alatt álló fogolytáborban. Az eset több mint másfél hónapja történt, azonban csak vasárnap került nyilvánosságra, miután az egyik szemtanú, Jarrel Southhall százados beszámolt róla beszámoltak róla otthoni lapjuknak. A katonák beszámolói mellett a The Oregonian képeket is közölt az esetről, amelyeket a gárdisták készítettek.

A beszámoló szerint június 29-én, néhány nappal az után, hogy az irakiak visszakapták az ország irányítását, az Oregoni Nemzeti Gárda Bagdadban állomásozó zászlóalja rutin őrjáratra indult a város rájuk bízott negyedébe. A gárdisták szokás szerint mesterlövészeket küldtek fel a magasabb épületekbe, hogy tartsák szemmel a környéket.

Az egyik mesterlövész fegyvere távcsövén keresztül észrevette, hogy a belügyminisztérium egyik épületének udvarán egy rendőr vasrúddal ütlegel egy megbilincselt bekötött szemű embert. A mesterlövész távcsövén keresztül fényképet készített, és értesítette parancsnokát. Nevük elhallgatását kérő források azt közölték a The Oregoniannel, hogy a katona azzal fenyegetőzött, lelövi a rendőrt, ha parancsnokai nem rendelik el a beavatkozást.

Az Oregoniak parancsnoka, Daniel Hendrickson alezredes összeállított egy konvojt és a helyszínre sietett. Az amerikaiak gond nélkül bejutottak az épületbe, ahol lefegyverezték az iraki őrséget. A katonák arról számoltak be, hogy egyes foglyok már három napja nem kaptak élelmet és vizet. Sokukon látszott ütlegelés és vágások nyoma.

Az amerikaiak ellátták a sebesülteket, és vizet adtak a kiszáradt foglyoknak. Hendrickson alezredesnek a magát rangidős tisztnek mondó iraki rendőr azt mondta, hogy semmiféle fogolykínzásról nincs szó, pusztán 150 embert akarnak kihallgatni amilyen gyorsan csak lehet.

Az amerikai katonák idő közben átvizsgálták az épületet. "Volt egy hússzor húsz láb nagyságú szoba. Itt is foglyokat találtunk ugyan olyan rossz állapotban, mint az udvaron. 78 rabot zsúfoltak be ide. Nem volt semmiféle bútor, légkondicionáló, WC, nem volt ételük és vizük sem." - írta le a látottakat Southall százados. Ugyanakkor a katonák kínzóeszközöket: vasrudakat, villanyvezetékeket, gumicsöveket, és különböző vegyszereket találtak.

Forrás: MTI
A foglyok közt tizennégy éves fiú is volt

A legtöbb fogva tartott azt mondta, azért zárták be, mert nem voltak megfelelő papírjai. A katonák elmondása szerint az őrök ugyanakkor ragaszkodtak ahhoz, hogy foglyaik "veszedelmes bűnözők, többségük tolvaj, marihuána használó, vagy másfajta rossz ember" A foglyok között az amerikaiak egy tizennégy éves fiút is találtak, akinek a testén verésre utaló friss sérülések látszottak.

Hendrickson alezredes ráción értesített a látottakról feletteseit az I. lovashadosztálynál, ahonnan azt a parancsot kapta, hogy szedje össze az embereit, és hagyja el a fogolytábort. A foglyokat vissza kellett adniuk az őröknek. "A srácok nagyon csalódottak voltak. Igen megindította őket az, amit láttak." - nyilatkozta a The Oregoniannak egy neve elhallgatását kérő katona aki részt vett az akcióban.

Arról, hogy mi történt a foglyokkal miután az amerikai katonák elvonultak, nincs információ, azonban annyi biztos, hogy az incidens után sok foglyot szabadon engedtek a táborból. Az oregoni gárdisták a későbbiekben nem számoltak be újabb fogolykínzásokról.

Miután az amerikaiak átadták Irak irányítását, Ijad Allávi miniszterelnök megígérte az irakiaknak, hogy leszámol a bűnözéssel. Az iraki rendőrség látványos akciót indított Bagdad bűnözéstől leginkább sújtott keleti részén. A rendőrök rövid idő alatt 150 embert tartóztattak le, őket találták meg az oregoniak. Kiderült, hogy a veszedelmesnek mondott bűnözők nagy részének csak a papírjai nem voltak rendben, külföldiek, vagy egyszerűen csak túl szegények voltak ahhoz, hogy megvesztegessék az embereket találomra összefogdosó rendőröket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK