Hajótörést szenvedtek az óceán evezősei

2004.08.08. 14:58

Egy dán hadihajó mentette ki az Atlanti Óceánból azt a négy férfit, akik evezve akartak Amerikából Európába utazni. Ketten közülük könnyebben megsérültek. Szerették volna gyorsabban megtenni az utat, mint az eddigi leggyorsabb interkontinentális evezősök tették, még 1896-ban.

Vasárnap éjjel egy dán hadihajó mentette ki az Atlanti Óceánon hajótörést szenvedett evezősöket. Négy brit férfi 40 nappal ezelőtt indult el egy kis evezős hajóval, hogy átszeljék az óceánt. Szerették volna megdönteni az evezős átkelés 55 napos rekordját. A csúcsot még 1896-ban állították fel, és most sem sikerült megdönteni. A Pink Lady nevű kishajón éjjel-nappal eveztek, párosával váltva egymást. 3 380 kilométeres útjukból már csak 563 kilométer volt hátra, amikor hatalmas viharba keveredtek. A hullámok szétroncsolták a hajókujat, és nem tudtak tovább evezni.

A legénység lehorgonyzott, hogy a vihar ne sodorja el őket, és műholdas telefonon segítséget kértek. Először Angliából küldtek utánuk egy helikoptert, de a jármű kénytelen volt visszafordulni a rossz idő miatt. Végül egy környéken cirkáló dán hadihajó mentette ki őket. A négyfős legénység két tagja könnyebb sérülést szenvedett: egyikük nagyon kihűlt, másikuk pedig beverte a fejét. "Örülünk, hogy túléltük" - nyilatkozták a dán hajó fedélzetén a BBC-nek. Várhatóan hétfőn érnek majd partot Írországban.

A legénység egy tűzoltóból, egy volt kommandósból, egy újságíróból és egy térképészből állt. A rekord-döntésen kívül jótékonysági célja is volt az evezésnek: a Brit Szív Alapítványnak akartak ötvenezer fontot összegyűjteni. A hajót a Pink Lady nevű ausztráliai almafajta forgalmazója szponzorálta.