Egy év után újra robbantott az ETA

2004.08.08. 12:56

Az ETA nevű spanyol terrorszervezet több mint egy évvel legutóbbi merénylete után, két bombát robbantott fel Spanyolországban. A merényletekben senki sem sérült meg.

Két észak-spanyol városban, San Vicente de la Barquera és Ribadesella nevű településeken egy-egy bombát robbantott fel szombaton az ETA. A Baszkföld függetlenségéért küzdő terrorszervezet több mint egy éve nem követett már el merényletet. A robbanásokban senki sem sérült meg.

A robbantások után telefonon közölte a szervezet, hogy ők követték el a merényleteket. A spanyol rendőrség számított rá, hogy ezen a nyáron újra támad az ETA. A Spanyolországban és Franciaországban működő szervezet a független Baszkföld kikiáltásáért küzd, az általuk tervezett állam több spanyol és francia megyét is magában foglalna. Robbantásos merényletekkel, gyilkosságokkal és emberrablásokkal küzdöttek ezért az elmúlt évtizedekben. Az utóbbi néhány évben a szervezet több vezetőjét letartóztatták és a rendőrök rendszeres rajtaütései meggyengítették az ETA-t. Most azonban úgy tűnik, a szervezet ismét elég erős ahhoz, hogy merényleteket kövessen el.

Az ETA utoljára a márciusi madridi merényletkor keveredett gyanúba, de akkor hamar kiderült, hogy szélsőséges iszlám szervezet áll a háttérben, emlékeztet a BBC.