Sáskajárás sújtja Mauritániát

2004.08.05. 14:18

Sáskainvázió pusztítja a zöld területeket Mauritániában. A hatalmas rajokban özönlő rovarok elpusztították a termést, és néhány óra alatt pusztasággá tették az ország fővárosát. A rovarok minden útjukba kerülő zöldet felzabálnak. Mivel a sáskainvázió elpusztította a termést, tízezrek szorulhatnak élelmiszer egélyre. Több szomszédos országban a sáskák miatt szükségállapotot hirdettek ki.

A falánk rovarok hatalmas rajokban szállták meg a főváros, Nouakchott zöld területeit, miután vidéken már elpusztították a termést. A BBC tudósítója szerint a fák meghajlottak a rovarok súlyától. A sáskák néhány óra alatt felzabálták a fák leveleit, még a városi futballstadion füvét is elpusztították.

"Szó szerint bibliai csapás érte a fővárost." - jelentette ki Karen Homer, a World Vision segélyszervezet vezetője. "Az egészben az a legszomorúbb, hogy az idén a szárazságok után végre jó termés ígérkezett." Mivel a sáskák teljes egészében elpusztították a termést, humanitárius szervezetek arra figyelmeztettek, hogy hamarosan emberek ezreire vár éhínség Mauritániában.

A sáskák az utóbbi időszak viszonylag csapadékosabb időjárásának következtében tudtak ilyen nagy számban kifejlődni. A rovarok elsősorban Dél-Mauritániában és a szomszédos Szenegálban szaporodtak el. A sáskainvázió miatt szükségállapotot hirdettek a szintén szomszédos Gambiában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK