Páncéltörő védi a bagdadi magyar követet

2004.08.05. 7:36

Megviseli a Bagdadban dolgozó diplomatákat a bizonytalan iraki helyzet, ezért gyakran kell őket váltani, illetve magyarországi szabadságra engedni - írja a Népszabadság. A Külügyminisztérium most azt tervezi, hogy hamarosan újra nagykövetet küld Irakba. Az ő és vele utazó két diplomata védelmére öt rendőrt képeznek ki, akik már augusztusban Bagdadba utaznak. Fegyverük a géppisztoly mellett kézigránát és páncéltörő lesz.

Hamarosan újra lesz magyar nagykövet és több más magas beosztású diplomáciai képviselő Bagdadban - írja a Népszabadság. A nagykövet, a külgazdasági attasé és a beosztott diplomata azt követően utazik Irakba, hogy országban helyreáll a rend. Mivel már van legitim kormány és államfő is az országban, már nincs akadálya a diplomáciai képviselet újbóli felállításának.

A Külügyminisztérium szerint az országban uralkodó feszült helyzet és a nehéz életkörülmények megviselik a diplomatákat. Ez az oka, hogy Bagdadban az átlagosnál jóval gyakorabban cserélődnek a diplomaták. Mivel kint a diplomatákat szigorúan őrzik és biztonsági megfontolásokból még mozgásszabadságukat is korlátozzák, ezért gyakrabban utazhatnak haza szabadságra.

A diplomaták védelmét az az öt magyar rendőr látja majd el, akik még augusztusban Bagdadba utaznak. Kiképzésük most folyik. Hat hónapig látják majd el a védelmi feladatokat, melyre három hónapos intenzív, napi 8-12 órás kiképzésen készülnek - írja a lap. A veszélyek miatt nem csak a géppisztoly, de kézigránát és páncéltörő kezelését is tanítják nekik. A küldetés költsége 200 millió forint körül van.

A bagdadi magyar követségen jelenleg az ideiglenes ügyvivő, a gazdasági felelős és a konzul dolgozik. Őket az al-hillahi magyar tábor néhány katonája őrzi.