Lelőttek egy amerikai helikoptert Irakban

2004.08.05. 13:11

Lelőttek egy amerikai harci helikoptert Irakban, Nedzsef városa fölött. Az amerikaiak az iraki biztonsági erőknek nyújtottak támogatást a radikális síita vezető, Moktada asz-Szadr követői ellen vívott harcokban. Ugyanakkor Bagdadtól délre öten meghaltak, amikor autóba rejtett pokolgép robbant.

Lelőttek egy amrerikai harci helikoptert az iraki Nedzsef városa fölött. A személyzet két tagja megsérült. A helikoptert Moktada asz-Szadr radikális síita vezető követői lőtték le, akik ellen az iraki biztonsági erők indítottak offenzívát, amerikai támogatással. A nedzsefi kormányzó az után kért amerikai segítséget, hogy asz-Szadr emberei szerda éjjel megtámadtak egy rendőrőrsöt - írja a BBC. A tengerészgyalogosok szerint a síita szélsőségesek ezzel megsértették az áprilisi felkelés után kötött tűzszünetet.

Ugyanakkor öten meghaltak és legalább húszan megsebesültek, amikor mikrobuszba rejtett pokolgépet robbantott egy öngyilkos merénylő egy Hilla közeli rendőrőrsnél. Az iraki biztonsági erők és a kormányzat épületei azóta váltak a felkelők kiemelt célpontjaivá, hogy az iraki ideiglenes kormány átvette a hatalmat az amerikai kormányzótól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK