Körözött szélsőségest fogtak el Szaúd-Arábiában

2004.08.05. 23:10

Az egyik leginkább keresett muzulmán szélsőségest, Farisz al-Zahranit  fogták el a szaúd-arábiai biztonsági szervek - jelentette csütörtök este a katari székhelyű al-Arabíja hírtelevízió.

A szaúd-arábiai belügyminisztérium is megerősítette, hogy elfogták Farisz al-Zahranit, az egyik leginkább keresett szélsőségest. A szaúdi pénzelésű tévé-állomás szerint Zahranit a sivatagi királyság déli részén, Abha térségében egy parkban vették őrizetbe egy többórás művelet eredményeként. Zahrani nem tanúsított ellenállást, és fegyver sem volt nála.

A rijádi televízió megszakította adását, hogy a szaúdi belügyminisztérium egyik illetékese bejelenthesse a terrorista elfogását. A tárca képvislője közölte azt is, hogy Zahranival együtt elfogtak egy másik személyt is, akinek személyazonosságát azonban a nemzetbiztonság megóvása érdekében egyelőre nem fedik fel.

Zahrani neve szerepel azon a 26 terroristát feltüntető, 2003 decemberében nyilvánosságra hozott körözési listán, amelyen a szaúdi hatóságok az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez feltételezhetően kapcsolódó szélsőségeseket sorolják fel. Zahrani elfogásával tizenegyre apadt azoknak a névsoron szereplő terroristagyanús elemeknek a száma, akik még szökésben vannak. A többieket elfogták, megölték, illetve önmaguk jelentkeztek a hatóságoknál.

A szóban forgó szélsőségeseket azzal vádolják, hogy részesei annak a terrorhullámnak, amelynek során Szaúd-Arábiában 2003 májusa óta eddig 90 személyt öltek meg és több száz embert sebesítettek meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK