Bírósági épület próbáltak felrobbantani Chicagóban

2004.08.05. 21:26

Szövetségi ügynökök csütörtökön Chicagóban letartóztattak egy férfit azzal a váddal, hogy műtrágyával megrakott teherautóval egy szövetségi bírósági épület felrobbantására készült.

Ügyészségi források közölték, hogy a 66 éves Gale William Mettles birtokában egy kisteherautó és 680 kilogramm műtrágya volt letartóztatáskor, amelyről a férfi úgy gondolta, hogy a robbanószerként is használt ammónium-nitrát. Az őrizetbe vett személy birtokában ugyanakkor nem volt bomba készítéséhez szükséges veszélyes anyag.

A férfi 2003-ban szabadult a börtönből, ahol egy hamisítási ügy miatt ült, és haraggal viseltetett az amerikai bírósági rendszer iránt - közölte Patrick Fitzgerald amerikai igazságügyi miniszter. Nem volt tagja semmilyen terrorista csoportnak, de érdeklődött az al-Kaida terrorhálózattal és a Hamász szélsőséges csoporttal való kapcsolatfelvétel iránt.

Egy ammónium-nitráttal és fűtőolajjal megrakott teherautóval robbantották fel 1995-ben Oklahoma City szövetségi épületét kioltva 168 ember életét.