Lopják a Prága utcáin ácsorgó műteheneket

2004.08.04. 15:12

Lába kélt egy újabb műtehénnek azok közül, amelyeket Prága utcáin állítotak ki a Tehénparádé című szabadtéri kiállítás rendezői. A 214, különböző módon kifestett műtehén június 1-jén került a prágai utcákra. Azóta ötvenet rongáltak meg vagy loptak el közülük.

Újabb műanyag tehenet tüntettek el a prágai utcákról. A 214 életnagyságú, kifestett műtehénből álló, szabadtéri tárlatot folyamatosan rongálják a cseh fővárosban - közölte a CowParade (Tehénparádé) című rendezvény szóvivője. A kiállítás csehországi megnyitója, június 1-je óta a Prága-szerte fölállított 214 tehénből 50-et rongáltak meg vagy vittek el. A legutóbbi áldozat a 2 méter hosszú, 1,5 méter széles, 50 kilós, kék hagymás meisseni porcelánmintával díszített Cibulakova nevű műtehén, aminek a prágai Jan Palach térről veszett nyoma.

"Fogalmunk sincs, ellopták-e, vagy a közeli folyóba dobták" - mondta a francia hírügynökség tudósítójának Martin Racman szóvivő. "Nem hittük volna, hogy a közönség ilyen fogadtatásban részesíti a Tehénparádét. Tavaly a Brüsszelben rendezett kiállításon egyetlen egy tehenet rongáltak csak meg" - sajnálkozott Racman, aki szerint a problémák oka az alkoholfogyasztás.

A Tehénparádé - amelynek darabjait neves művészek festették ki - már csaknem 20 nagyvárosban vendégszerepelt az 1998-as zürichi megnyitó óta. Jelenleg hasonló rendezvénynek ad otthont Stockholm, a brit Manchester és az egyesült államokbeli Harrisburg, de volt már Berlinben medveparádé és Bécsben lipicai lóparádé.