Lecsukták a vészkijáratot bezáró áruház főnökét

2004.08.04. 12:03

Paraguayban a rendőrség hat embert vádol azzal, hogy több száz vásárlót ejtett csapdába, amikor a vasárnapi tűz kitörésekor lezárták a vészkijáratokat. A vizsgálatok szerint a bevásárlóközpont tulajdonosán és fián kívül négy biztonsági ember is részt vett az épület menekülési útvonalainak lezárásában. Ha a vádak beigazolódnak, 25 évre is börtönbe kerülhetnek. A hatóságok szerint 371 áldozata van a katasztrófának, de ez a szám valószínűleg tovább növekszik, mivel több száz súlyosan sérült válságos állapotban van.

Hat embert vettek őrizetbe gyanúsítottként a paraguayi hatóságok, akiknek közük lehet a vasárnapi áruházi tragédiához. Az üzletközpont tulajdonosát, Juan Pío Paivát és fiát, Víctor Danielt, valamint négy biztonsági őrt azzal vádolnak, hogy a tűz kitörése után elzárták a vészkijáratokat, hogy senki se távozhasson fizetés nélkül. A tulajdonost és bűntársait 25 évig tartó börtönbüntetésre ítélhetik, amennyiben a vádak bizonyítást nyernek. Az ügyben elrendelt rendőrségi vizsgálatban az egyik őr bevallotta, hogy rádión kapott utasítást az ajtók lezárására. Paiva tagadja az ellene felhozott vádakat.

Az áruház menedzserét, Frenando Humberto Casacciát is bűnrészességgel vádolják, mert állítólag nem segített az embereknek kimenekülni az épületből. Gondatlanság miatt 2 év börtönbüntetést kaphat.

A tűzoltók gyanítják, hogy a tüzet gázszivárgás okozta, amely két robbanást okozott. A lángok gyorsan elterjedtek az épületben. Először az első emelet omlott össze, maga alá temetve a mélygarázsban tartózkodó embereket. A rendőrség szerint körülbelül ezren tartózkodtak az áruházban, amikor a tűz kitört.

Az eddigi rendőrségi adatok szerint 371-en haltak meg, ám ez a szám tovább nőhet. Más források 460-ra becsülik a halottak számátk és körülbelül 400-ra a súlyosan sérültekét. A rendőrség azt mondta, hogy közel 90 embert még mindig nem tudtak azonosítani, több tucat ember eltűnt, akiket a családtagok televízión keresztül próbálnak megtalálni.

Paraguay elnöke, Nicanor Duarte Frutos, aki vasárnap ellátogatott a helyszínre, háromnapos gyászt rendelt el. Az áruházak Ciudad del Estében, az ország második legnagyobb városában kedden bezártak egy órára, hogy így fejezzék ki tiszteletüket az elhunytak előtt, akik között több tucat gyerek is volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK