Sorra buknak le a cigicsempész magyar kamionosok

2004.08.02. 7:39

Közel 900 ezer karton csempészcigarettát foglaltak le az elmúlt három évben magyar kamionosoknál a brit vámosok - írja a Népszabadság. Az elmúlt 16 hónapban csak Doverben 38 cigicsempész sofőrt fogtak el. A lefülelt kamionosok többségére kiutasítás vár, súlyosabb esetben azonban akár 6 év börtönnel is sújthatják őket.

Az elmúlt 16 hónapban csak a doveri kikötőben 38 cigarettacsempész magyar kamionost fogtak el a brit hatóságok - írja a Népszabadság. Bencze József, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának rendészeti főigazgatója szerint a brit vámosok 2001 óta 87 magyar kamionost állítottak meg csak Doverben, akiknél 895 ezer karton csempészcigit találtak. A Nagy-Britanniában cigicsempészés miatt elfogott magyarok száma azonban ennél nagyobb, mivel más átkelőknél is füleltek le kamionosokat a britek.

A legtöbb félreállított járművön a brit hatóságok találtak is csempészárut. Sok esetben még a kamionok Nagy-Britanniába történő megérkezése előtt értesülnek egy-egy szállítmányról a hatóságok, de azt csak a célállomásnál fülelik le az átvevőkkel együtt.

Sokszor kisebb hibákon buknak le a kamionosok. Egyikük fuvarokmányán például egy elegáns londoni belvárosi utca szerepelt a lerakodás helyeként, ami a vámosoknak rögtön gyanús lett. Gyakran vezet lebukáshoz, ha a szállítmány úti célját firtató kérdésre a sofőr azt mondja, mobilon kell érdeklődnie. A csempészek megrendelői ugyanis gyakran csak azután adják meg a pontos rendeltetési helyet, hogy megbizonyosodtak róla, a rendőrök nem követik a rakományt.

A lebukott sofőrökre kiutasítás, súlyosabb esetben hat hónaptól hat évig terjedő börtön vár Nagy-Britanniában. A kamionosokat ugyanakkor a csempészek gyakran az utolsó pillanatban cserélik le, így ők nem is tudnak arról, hogy tiltott árut szállítanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK