Izraeli maffiaháború miatt robbantottak Prágában

2004.08.02. 15:16

Valószínűleg két izraeli család maffiaháborúja áll a vasárnapi prágai robbantás mögött. Mindkét család szoros kapcsolatban áll az alvilággal. A robbantásban tizennyolcan megsérültek, de a merénylet tervezett célpontja sértetlenül megúszta.  

A vasárnapi prágai robbantás hátterében valószínűleg két izraeli család viszálya áll. A családok vállalkozásaik révén állítólag szoros kapcsolatban vannak az ottani alvilággal. A köztük lévő maffiaháború évtizedek óta tart.

A vasárnapi robbantás során tizennyolc ember sérült meg. Halálos áldozat csak azért nem volt, mert a merénylő a döntő pillanatban elejtette a gránátot, amit az alá a terepjáró alá rúgott, amelyben a merénylet tervezett célpontja ült. A páncélozott terepjáróban és a benne ülő férfiban így a gránát nem tett kárt.

A merénylet Asszaf Abutbul, a prágai Casino Royal tulajdonosa ellen irányult volna. Két éve minden lépését testőrök kísérték, akkor ölték meg ugyanis négy pisztolylövéssel apját, Felix Abutbult. Asszaf Abutbul azóta meg volt győződve arról, hogy családjának izraeli vetélytársa, az Abergil család az életére tör. Hogy valóban az "ősellenség" van-e a gyilkossági kísérlet mögött, arra egyelőre sem a cseh, sem az izraeli rendőrségnek nincs bizonyítéka.

 "A két család az egész világon, de különösen Izraelben rendszeresen támadja egymást. Vitájuknak eddig már több halálos áldozata van" - mondta cseh újságíróknak egy izraeli bűnügyi szakértő. Szerinte a két család így próbálja egymás között kiegyenlíteni a régi számlát.

A cseh lapok szerint a két éve meggyilkolt Felix Abutbul ismert alvilági figura volt Izraelben. Az izraeli sajtó halála után azt írta, hogy egyike volt a legveszélyesebb izraeli bűnözőknek. Tizenhét éve elrabolt egy emigrációban élő nigériai minisztert és váltságdíjat követelt érte. A rendőrség azonban elkapta, s néhány évet börtönben töltött. Állítólag néhány gyilkosság is száradt a lelkén, s bizonyos izraeli körökben "Baiza" - "Mészáros" volt a gúnyneve.

A két család rivalizálásának állítólag legfőbb oka, hogy mindkettejük vállalkozásainak központjában az úgynevezett "úszó" játékbarlangok, kaszinók állnak. Ezek a hajókon levő játéktermek korábban főleg az izraeli felségvizek környékén üzemeltek. Miután azonban az izraeli hatóságok felszámolták az úszó kaszinókat, tulajdonosaik játéktermeiket áthelyezték a világ más részeire, egyebek között Prágába is.

Az utóbbi években több gyilkosság is történt a prágai kaszinókkal kapcsolatban. A cseh rendőrség szerint ezekben minden bizonnyal sok pénzt mosnak tisztára, de ezt nem nagyon tudják bebizonyítani. A kaszinók mögött ugyanis ott található az izraeli, az arab és az orosz maffiák egész hálózata.

Egyes politológusok szerint a mai prágai helyzet kezd hasonlítani a kilencvenes évekbeli budapesti helyzethez, ahol szintén dúlt a maffiaháború. Ugyanakkor a cseh bűnügyi szakértők egybehangzóan azt állítják, hogy a leszámolásoknak nincs közük a nemzetközi terrorizmushoz.