Dán tiszt is kínozhatott iraki foglyokat

2004.08.02. 16:23

Vizsgálat indult a dán katonai hírszerzés egyik tisztje ellen, aki a vád szerint iraki foglyokat kínzott. Több dán katona tett panaszt ellene, mert nem értettek egyet vallatási módszereivel.

A dán hadsereg vizsgálatot indított a katonai hírszerzés egyik tisztje ellen, akit iraki foglyok kínzásával gyanúsítanak - jelentette be hétfői közleményében a dán vezérkar, hozzátéve, óvakodnak "elhamarkodott következtetések levonásától".

A tisztet egyebek mellett azzal vádolják, hogy nem adott inni a foglyoknak, és hosszú időn át megerőltető, gyötrelmes testhelyzetekbe kényszerítette őket. A vizsgálatot azután indították, hogy több dán katona panaszt tett a katonai hírszerzés ügynökére, mert nem tudták elfogadni vallatási módszereit.

"A minisztérium nagyon komolyan veszi az ügyet, mert a kínzást elfogadhatatlannak tartja. A gyanúba keveredett tiszt nem fogja elkerülni a büntetést, ha bebizonyosodik, hogy bűnös a túlkapásokban" - mondta később Jacob Winther, a védelmi minisztérium szóvivője.

A tisztet júliusban, küldetésének lejárta előtt két héttel rendelték vissza Dániába a dél-iraki Bászra térségében brit parancsnokság alatt szolgáló 500 fős dán alakulat vezetésének kérésére.

A vizsgálóbizottság egy tagja nemrég érkezett az Irakban szolgáló dán alakulat szálláshelyére, az Éden táborba. Itt tanúvallomásokat gyűjt majd, és meghatározza, milyen további lépésekre lesz szükség az ügyben.