Szudán elutasította az ENSZ BT határozatát

2004.07.31. 1:24

Elutasította Szudán az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a Dárfúrban kegyetlenkedő milíciákkal kapcsolatban pénteken elfogadott határozatát. A BT a határozatban szankciókkal felérő lépések megtételét helyezte kilátásba arra az esetre, ha Kartúm 30 napon belül nem fegyverzi le és állítja bíróság elé a nyugat-szudáni Dárfúrban kegyetlenkedő arab milicistákat.

Mahdi Ibrahim Malek szudáni informatikai és távközlési miniszter Kartúm sajnálkozását hangoztatta amiatt, hogy a dárfúri válság ügye "ilyen hamar" a BT elé került, amely "nem megfelelő", Szudán és az ENSZ korábbi megállapodásával ellentétes határozatot hozott. A szudáni politikus hangsúlyozta, hogy kormánya teljes mértékben visszautasítja a szankciókkal való fenyegetőzést.

A BT-határozat szövegében egyes tagok vehemens tiltakozásának hatására nem szerepel a "szankció" kifejezés. A határozati javaslatot előterjesztő Egyesült Államok azt szorgalmazta, hogy a testület helyezzen kilátásba szankciókat arra az esetre, ha Kartúm nem tesz eleget a BT követeléseinek. A határozat szövege mindazonáltal utal az ENSZ alapokmányának 41. cikkére, amely szankciókkal felérő lépések megtételét helyezi kilátásba, például a gazdasági, szállítási, kommunikációs, valamint diplomáciai kapcsolatok megszakítását.

A nyugat-szudáni tartományban az ENSZ becslései szerint eddig 30 ezer embert mészároltak le, és több mint egymilliót űztek el lakóhelyéről a kartúmi kormányzat oldalán álló dzsandzsavíd arab milícia tagjai, akik tizenhét hónapja folytatnak harcokat fekete földművesek ellen a térség egyre apadó erőforrásai fölötti ellenőrzés megszerzéséért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK