Önmérsékletre inti Moldvát Moszkva

2004.07.31. 22:39

Moszkva önmérsékletre szólította Moldáviát az országtól elszakadni kívánó Dnyeszteren Túli Köztársasággal kirobbant újabb válságban. A válság azért robbant ki, mert a szakadárok bezárták a román nyelvű iskolákat, erre válaszul a moldáv kormány kilátásba helyezte, hogy megszünteti a kereskedelmi kapcsolatot a Dnyeszteren túli, orosz nyelvű területekkel.

Moszkva önmérsékletre szólította fel szombaton Chisinaut és Tiraspolt, nehogy nyílt konfliktusba torkolljon a Dnyeszteren túli területen lévő román nyelvű iskolák bezárása miatt elmérgesedett viszályuk. "Csak tárgyalóasztalnál lehet elsimítani a fellobbant viszályt, és Oroszország közvetítőként kész elősegíteni a megoldást" - áll az orosz külügyminisztérium nyilatkozatában.

A nyilatkozat szerint Moldova és a Dnyeszteren túli Köztársaság (Moldova szakadár, többségében orosz ajkú területe) között kiéleződött viszony újabb konfrontáció veszélyét idézi fel. Minden kísérlet a vita erőszakos megoldására vagy gazdasági blokád létesítésére roppant veszélyes út kezdete lenne - figyelmeztet az orosz nyilatkozat, arra a Chisinauban elhangzott bejelentésre utalva, hogy augusztus elsejétől Moldova beszünteti kereskedelmi kapcsolatait szakadár területével, amiért ott az utóbbi hetekben bezárták a román nyelvű iskolákat.

A többségében orosz nyelvű Dnyeszteren túli terület a kilencvenes évek elején szakadt el gyakorlatilag Moldovától, de az ott kikiáltott Dnyeszteren túli Köztársaságot egyetlen állam, egyetlen nemzetközi szervezet sem ismeri el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK