Megérkezett Afganisztánba a magyar békefenntartók utolsó csoportja

2004.07.31. 10:59

Megérkezett Kabulba a magyar békefenntartó alegység utolsó csoportja szombaton reggel, így már a teljes 125 tagú kontingens Afganisztánban tartózkodik - közölte a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnokságának felderítő főnöke. A magyar alegység korábban kiérkezett tagjai már feladatot látnak el.

Az elmúlt egy hét alatt a magyar katonákat és teljes felszerelésüket több részletben, öt teherszállító-, illetve egy utasszállító repülőgéppel szállították Afganisztánba, mondta Szűcs András. A legutolsó repülőgép pénteken indult a Ferihegyi Repülőtérről és szombaton reggel érkezett Kabulba. Az út egy leszállással csaknem egy teljes napot vett igénybe.

A magyar alegység korábban kiérkezett tagjai már feladatot látnak el - mondta Szűcs András. A magyar katonák feladatai között szerepel a járőrözés, különböző objektumok őrzése-védelme és konvojok biztosítása. Mindebben három BTR harcjármű, 27 terepjáró személygépkocsi, kilenc tehergépjármű, egy mentőautó és számos korszerű kézifegyver segíti a magyar katonákat.

Az alegységet egy kabuli kanadai táborban belga katonákkal közösen helyezték el, feladatait pedig a norvég zászlóalj alárendeltségében hajtja végre.Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke korábban elmondta: augusztus 1-jére a nemzetközi biztonsági közreműködő erőknek (ISAF) el kell érniük az úgynevezett kezdeti, a hónap végére pedig a teljes műveleti képességet. Rövidesen választások lesznek Afganisztánban és fontos, hogy a katonák garantálhassák a szavazások biztonságát, tette hozzá.

A honvédség dolgozik a folyamatos légi utánpótlás megszervezésén is. A tervek szerint a NATO északi parancsnokságának szállítási koordinációs központja által üzemeltetett, Németország és Afganisztán közötti légi hidat használja majd Magyarország is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK