Kerry amerikai bíróság elé állíttatná Oszama bin Ladent

2004.07.31. 8:51

Oszama bin Laden terroristavezért amerikai bíróság elé állíttatná John Kerry, a Demokrata Párt elnökjelöltje, mert szerinte ez a leggyorsabb és legbiztosabb módja annak, hogy halálra ítéljék. Az elnökjelölt elkésett és kétségbeesett kísérletnek nevezte azt, hogy George Bush elnök kormánya muzulmán országok haderejéből összeálló biztonsági erőt akar létrehozni Irakban.

Azt akarom, hogy New Yorkban, Virginiában és Pennsylvaniában állítsák őt bíróság elé gyilkosság vádjával, ahol az al-Kaida repülőgépeket eltérítő terroristái emberek halálát okozták 2001. szeptember 11-én - mondta John Kerry első interjújában azután, hogy a párt az előző nap véget ért konvencióján elnökjelöltnek állította, amit ő elfogadott. John Kerry válaszával arra reagált, hogy bin Ladent a hágai Nemzetközi Törvényszék elé állíttatná-e, ha alkalma volna rá.

Terroristák esetében kivételt tesz Kerry

Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét számtalan, a világ legkülönbözőbb tájain végrehajtott terrorcselekmények kitervelésével vádolják, nem csak azokkal, amelyeket az Egyesült Államokban hajtottak végre. Kerry szavaiból szerint az amerikai halálos áldozatok megbosszulását tekinti a legfontosabbnak. Kerry már régóta ellenzi a halálbüntetést, terroristák esetében azonban kivételt tesz.

Az elnökjelölt elkésett és kétségbeesett kísérletnek nevezte azt, hogy George Bush elnök kormánya muzulmán országok haderejéből összeálló biztonsági erőt akar létrehozni Irakban. Kerry szerint erre rögtön a legelején lett volna szükség. A muzulmán biztonsági erő létrehozását Szaúd-Arábia vetette fel Colin Powell amerikai külügyminiszter minapi rijádi látogatásán.

Kerry nem büntetne segélymegvonással

Steve Schmidt, Bush szóvivője Kerry megjegyzésére reagálva azt mondta: az, hogy kétségbeesett tettnek nevezi a terrorellenes hadjárat előbbre jutását, megint csak egy példa arra, hogy Kerry politikát és opportunizmust visz egy olyan ügybe, amelynek egyesítenie kellene az amerikaiakat. Kerry egyik szóvivője, aki neve elhallgatását kérte, közölte: az elnökjelölt megválasztása esetén megszüntetné azt az amerikai gyakorlatot, hogy Washington segélymegvonásával fenyegeti azokat az országokat, amelyek nem mondanak le arról, hogy adott esetben a Nemzetközi Büntetőbíróságon pereljenek be amerikai katonákat. A szóvivő egy olyan találkozóra hivatkozva mondta el ezt, amely Randy Beers, Kerry egyik fő kampánytanácsadója és latin-amerikai diplomaták egy csoportja között zajlott le a hét elején.

Diplomáciai források szerint Randy Beers is közölte már: Kerry elnökként nem alkalmazná a Bush-kormánynak azt az eszközét, hogy megvonja az amerikai katonai segélyeket azoktól az országoktól, amelyek nem hajlandók az Egyesült Államokkal olyan kétoldalú szerződést kötni, amelyben lemondanak az amerikai állampolgároknak a római alapítású bíróság elé való idézéséről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK