Isten nevében gyilkoltatott egy lelkész Svédországban

2004.07.31. 1:34

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt a bíróság egy pünkösdista lelkészt Svédországban, mert a pap mobiltelefonon küldött, Istentől érkezőként feltüntetett sms üzenetekkel rávette a család pesztonkáját - egyben a saját ágyasát - felesége megölésére.

Az uppsalai bíróság bizonyítottnak találta, hogy a dajka, a 27 éves Sara Svensson a 32 éves Helge Fossmo manipulációjának hatására lőtte le idén januárban a férfi második feleségét, Alexandrát, és próbálta meggyilkolni a lelkész szomszédját is, aki azonban túlélte a lövést.

A taláros testület megállapította, hogy a pap, aki mind a volt dajkával, mind szomszédja feleségével házasságon kívüli nemi kapcsolatot tartott fenn, "gátlástalanul kihasználta azt, hogy Svensson szerelmes belé, és függ tőle, mint vallási vezetőtől". A fiatal nő számára elmegyógyintézeti kezelést rendeltek el.

A gyermekfelügyelő elmondta, hogy a lelkipásztor egyszer azt kérdezte tőle: Isten parancsára megölne-e egy embert? A lány igennel felelt. Fossmo ezután több alkalommal is névtelen szöveges üzeneteket küldött Svensson mobiltelefonjára azzal a felszólítással, hogy ölje meg a lelkipásztor feleségét és szomszédját "úgy, ahogy Ábrahám is kész volt egyetlen fiát, Izsákot feláldozni".

A svéd lelkipásztor a gyermekfelügyelőt gyakran bezárta a szobájába, szomszédja feleségével pedig rendszeresen együtt hált a kanapén, miközben a saját felesége a vendégszobában tért nyugovóra.

A férfi első feleségét 1999-ben otthonának fürdőszobájában, a kádban találták holtan. A 27 éves nő koponyáján sérülések voltak, vérében pedig halálos mennyiség a Dexofan nevű köhögés elleni gyógyszerből. A bíróság akkor bizonyíték hiányában felmentette a lelkipásztort a vádak alól.