Elvárja a bocsánatkérést Lengyelország

2004.07.31. 18:15

Elvárná az egykori szövetségesek bocsánatkérését Lengyelország, amiért azok nem tettek meg mindent azért, hogy megakadályozzák a varsói felkelés vérbefojtását. A lengyel miniszterelnök a felkelés évfordulóján adott interjújában kijelentette, itt az idő, hogy az egykori szövetségesek beismerjék tévedésüket, és bocsánatot kérjenek. A brit kormány elutasított a lengyel kérést. Hatvan évvel ezelőtt Sztálin Varsó előtt megállította csapatait, és hagyta, hogy a németek heteken keresztül irtsák a felkelés résztvevőit.

Elvárná egykori szövetségesei bocsánatkérését a varsói felkelés vérbe fojtása miatt Lengyelország. Marek Belka a felkelés hatvanadik évfordulójának három napos emlékünnepségén a BBC-nek adott interjújában fejtette ki: ideje volna, hogy a szövetségesek átgondolják történelmi tévedésüket és bocsánatot kérjenek a lengyel néptől.

"Talán azzal kellene kezdeni, hogy elismerik: a varsói felkelés igen jelentős tett volt a náci elnyomás alatt élő lengyelektől, ezt követhetné a bocsánatkérés" - mondta Belka, aki úgy gondolja, ez a gesztust nem csak a felkelés még ma is élő néhány veteránja, hanem az egész lengyel nép értékelné.

Az egykori háborús szövetségesek azonban úgy érzik, nincs miért bocsánatot kérniük. Denis MacShane, az európai ügyek brit minisztere - akinek az apja egyébként tagja volt az egyik lengyel kommandónak, akiket a britek végül nem dobtak át Varsóba, hogy segíthessenek honfitársaikon - úgy gondolja, hogy a felkelésnek valóban kijár a nagyobb elismerés, de a bocsánatkérés már más lapra tartozik. "Nem hiszem, hogy jó, amikor a kormányok bocsánatot kérnek és azt mondják: sajnáljuk" -  reagált Belka felhívására MacShane

A Varsói felkelés 1944 július 30-án tört ki, amikor a szovjet csapatok már elég közel jártak ahhoz, hogy segítséget nyújthassanak a lengyel ellenállóknak. Sztálin azonban visszafogta a Vörös Hadsereget, ezért a német megszállók vérbe fojthatták a megszállt Európa legnagyobb náciellenes felkelését.

A németek kilenc hét alatt összesen 200 000 lengyel ellenállót öltek meg, és szinte teljesen lerombolták Varsót. A britek, akiknél igen sok lengyel katona talált menedékre az ország lerohanásakor, nem dobták át a jól felszerelt lengyel kommandókat Varsóba, hogy segíthessenek honfitársaikon.

A felkelés hatvanadik évfordulójának három napos ünnepségsorozaton VArsóban átadták azt a múzeumot,a mely emléket állít a felkelés résztvevőinek. Az ünnepségeken részt vesz többek közt Gerhard Schröder német kancellár, John Prescott brit miniszterelnök helyettes, és Colin Powell amerikai külügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ CIKK