Kerry felesége mozgósítja a demokratákat

2004.07.28. 13:29

A reményt jelenti Amerikának John Kerry a Demokrata Párt elnökjelölő nagygyűlése, a  demokrata konvenció szónokai szerint. A második napjához ért gyűlésen az elnökjelölt felesége, Tereza Heinz Kerry, Ted Kennedy szenátor, az egykori vetélytárs, Howard Dean méltatták az elnökjelöltet. Beszédeikben közös motívum volt, hogy Kerry reményt hoz a félelem helyébe. A gyűlésen felszólalt a nemrég elhunyt Ronald Reagan fia is. Eközben a republikánusok egy Kerryről készült "szkafanderes" fényképpelé igyekszenek nevetségessé tenni az elnökjelöltet.

A remény, az esélyegyenlőség és az amerikai álom voltak a kulcsszavai a demokrata konvenció szónokainak. A demokrata elnökjelölt John Kerry felesége, Tereza Heinz Kerry elmondta, hogy bármerre jártak az előjelölő gyűlések és a kampánykörút során, azt tapasztalták: az amerikaiak mindenütt a vezetésbe vetett reményt akarták visszakapni.

"Ha John Kerry lesz az elnök, úgy védjük meg nemzetünk biztonságát, hogy ehhez nem kell feláldoznunk polgári szabadságjogainkat." - jelentette ki a gyűlésen Tereza Heinz Kerry. A jelölt mozambiki születésű felesége elmondta, hogy egy diktatúrában felnőve, és az apartheidtől sújtott Dél-afrikai Köztársaságban tanulva pontosan megtanulta, hogy milyen értékes a szabadság - írja a CNN.

Beszédében Kerry felesége biztosította az egybegyűlteket arról, hogy a férje nem fél a harctól. "A hagyományos módon érdemelte ki a kitüntetéseit, azzal, hogy az első vonalban kockára tette az életét. Senki sem védelmezi Amerikát nála elszántabban" -utalt az elnökjelölt vietnami háborús múltjára Thereza Heinz Kerry.

Szakértők szerint Kerry feleségének sok tisztelője van, ezért jó választás volt előtérbe helyezni a kampány során. A BBC News szerint azonban ez az igyekezet akár vissza is üthet, ugyanis az átlag amerikaiak számára Thereza Heinz Kerry túlságosan gazdag - ő finanszírozta férje előválasztási kampányát - és túlságosan szókimondó. Ráadásul egy republikánus szenátor özvegyeként ment hozzá a demokrata Kerryhez

Forrás: [origo]
Dean: John Kerryre fogok szavazni!

A reménybeli first ladyt követően követően Howard Dean volt vermonti kormányzó, méltatta egykori vetélytársát. A demokraták elnökjelölt előválasztásain kezdetben Deant tartották biztos befutónak, Kerry nagy meglepetést okozott, a mikor átvette a vezetést, hogy végül, összes ellenfelét legyőzve nyerjen jogot a Demokrata Párt elnökjelöltségére.

"Lehet, hogy nem lettem jelölt de azt mondom, a következő száz napban mindent megteszek majd azért, hogy John Kerry és John Edward szerezzék vissza ezt az országot azoknak, akik építették... Ne hagyjuk, hogy a hamis hazafiság jelszavaival fogják be a szánkat azok, akik nem értenek velünk egyet!" - mondta az egybegyűlteknek Dean. A volt vermonti kormányzó, aki az előjelölő gyűlések során igen sokat bírálta Kerryt, a tömeg előtt kijelentette: "Howard Dean vagyok. John Kerryre fogok szavazni!" - írja a Washington Post.

Deant követően Ted Kennedy szenátor mondott beszédet, amelyben arra kérte az "új század hazafiait", hogy akadályozzanak meg még négy évet "a megtagadott álmokból, a betartatlan ígéretekből és a visszaforgatott fejlődésből." Kennedy szerint a legfontosabb az, hogy John Kerry reményt kínál a félelem helyett.

A nemrégiben elhunyt elnök, Ronald Reagan fia is felszólalt a gyűlésen. A republikánusok ikonjának tartott elnök fia arról beszélt, hogy Bush elnök etikai aggályok miatt leszorította az emberi embrióból nyert őssejt-kutatás szövetségi támogatását.

Forrás: [origo]
Kerryt éltetik a kolorádói küldöttek

A kutatás elengedhetetlen az olyan betegségek gyógyításának hatékonyabbá tételében, mint például az Alzheimer kór, amely tíz év alatt végzett Ronald Reagannel. Reagan fia a demokraták gyűlésén kijelentette, hogy nem kampányol Kerrynek, de rá szavaz "hogy ezzel legyőzze Busht".

A demokraták négy napos bostoni konvenciója szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlik. Sokan attól tartanak, hogy az al-Kaida a választásokra irányuló figyelmet kihasználva hajt végre merényletet. A városban rohamrendőrök és katonai rendészek százai felügyelik a gyűlés környékét. A konvenció érdekében több mint hatvan kilométer utat zártak le Bostonban és a város környékén.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK