Szudán elutasítja a külföldi beavatkozást Darfúrban

Elutasította a szudáni kormányzat, hogy külföldi katonai beavatkozással vessenek véget az afrikai ország nyugati részében fekvő Darfúr térségében dúló, humanitárius válságot előidéző ellenségeskedésnek.

Mahdi Ibrahim Malek szudáni informatikai és távközlési miniszter hétfőn közleményben hangsúlyozta, hogy Kartúm határozottan visszautasítja a külföldi katonai beavatkozás lehetőségének bármilyen felvetését. Malek egyúttal megerősítette kormánya készségét a válság politikai rendezésére.

Eközben a szudáni külügyminisztériumba bekérették a kartúmi brit nagykövetség ügyvivőjét. A szudáni vezetés tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy brit vezetők az elmúlt időben jelezték: London kész katonákat vezényelni Darfúrba a válság rendezése érdekében. Michael Jackson brit vezérkari főnök egy minapi interjúban úgy vélte, hogy szükség esetén ötezer fős kontingenst is az afrikai országba küldhetnek.

A szudáni nyilatkozatok előtt az Európai Unió fokozta a kartúmi kormányra nehezedő nyomást: szankciók életbe léptetésére hívta fel az az ENSZ-t arra az esetre, ha Kartúm továbbra sem lép fel keményen a darfúri erőszakcselekmények ellen. Az EU "kész megtenni a szükséges lépéseket", ha a kartúmi kormány nem vet véget az arab dzsandzsavíd milíciák és a fekete felkelők közötti ellenségeskedésnek, és nem kezd béketárgyalásokat az utóbbiakkal - áll az EU külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácsülésén elfogadott nyilatkozatban.

A nyugat-szudáni Darfúr térségében 15 hónapja zajló konfliktus becslések szerint 30 ezer ember életét követelte. Az ENSZ adatai szerint több mint egy millióan váltak menekültté hazájukban, illetve a szomszédos Csádban, a segélyre szorulók száma kétmillióra tehető. Szudáni menekültek további ezreit fenyegeti éhhalál vagy betegség, ha nem juttatnak el jelentősen több segélyszállítmányt a térségbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK