Elindultak Afganisztánba a magyar békefenntartók

Hétfőn éjszaka elindult Afganisztán fővárosába, Kabulba a magyar békefenntartó alegység első, 74 tagú csoportja - jelentette be a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnokságának felderítő főnöke.

Forrás: ORIGO
A magyar békefenntartók tábora

Szűcs András elmondta: a hétfőn éjszaka 11 órakor útnak indult csoportot és az alegység felszereléseinek egy részét a Ferihegyi Repülőtérről egy Ruslan típusú szállító repülőgép viszi Kabulba. Az út egy leszállással csaknem egy teljes napot vesz igénybe.

Az összesen 125 tagú magyar alegység tagjai közül 12-en már szombat este óta Kabulban vannak. A kontingens többi tagja a tervek szerint kedden, szerdán és csütörtökön utazik Afganisztánba. A szállítási feladatokat az a dán szállítócég bonyolítja le, amelyik a NATO reagáló erőbe felajánlott magyar egységekhez is biztosítja a szállítási készenlétet.

Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke korábban azt nyilatkozta: augusztus 1-jére a nemzetközi biztonsági közreműködő erőknek (ISAF) el kell érniük az úgynevezett kezdeti, a hónap végére pedig a teljes műveleti képességet. Mint mondta, rövidesen választások lesznek Afganisztánban és fontos, hogy a katonák garantálhassák a szavazások biztonságát.

Forrás: ORIGO

A magyar katonák feladatai között járőrözés, különböző objektumok őrzése-védelme és konvojok biztosítása szerepel. Mindebben három BTR harcjármű, 27 terepjáró személygépkocsi, kilenc tehergépjármű, egy mentőautó és számos korszerű kézifegyver segíti a magyar katonákat.

A honvédség dolgozik a folyamatos légi utánpótlás megszervezésén. A tervek szerint a NATO északi parancsnokságának szállítási koordinációs központja által üzemeltetett, Németország és Afganisztán közötti "légi hidat" használja majd Magyarország is.