Állítólag újabb öngyilkos merénylet készül az USA ellen

A WTC és a Pentagon elleni 2001-es támadásokhoz hasonló csapásra készül az al-Kaida az Egyesült Államok ellen, amerikai hírszerzési források szerint. A terrorszervezet elfogott tagjaitól származó információk szerint a merényletet maga Oszama bin Laden szervezi. Egyelőre nem sikerült megtudni, hogy mi a támadás célpontja. A CIA szerint az al-Kaida nagyon meggyengült az ellene indított hajtóvadászat során, de továbbra sem szabad leírni a terrorszervezetet.

Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett öngyilkos merényletekhez hasonló támadás készül ismét. Erről az al-Kaida terrorszervezet Szaúd-Arábiában, Afganisztánban, Pakisztánban elfogott tagjai vallottak - közölték meg nem nevezett hírszerzési források a The New York Times című amerikai napilap pénteki száma szerint.

Az elfogott terroristák közlései alapján az újabb merényletet a terrorszervezet legfőbb vezetése, valószínűleg az afganisztáni-pakisztáni határvidéken rejtőzködő Oszama bin Laden és közvetlen környezete szervezi. "Nem tudjuk a készülő merénylet pontos idejét vagy helyét, de vallomásaikból az derül ki, hogy valami jön" - mondta egy név nélkül nyilatkozó magas rangú hírszerzési tisztviselő.

Amerikai kormányzati hivatalnokok az utóbbi két hétben már többször figyelmeztettek az Egyesült Államok ellen készülő újabb merényletre, de akkor még nem mondták meg, kitől kapták az információt. A 2001-es merényletek körülményeivel foglalkozó bizottság jelentésének csütörtöki nyilvános bemutatása után azt mondták: a lehető legpontosabban meg akarják határozni a veszélyt a nyilvánosság előtt. Egy meg nem nevezett hírszerzési tisztségviselő azt mondta: kétség nem fér ahhoz, hogy bin Laden vagy az al-Kaida más vezetői újabb nagy merényletre összpontosítják figyelmüket az Egyesült Államok területén vagy valamilyen más külföldi amerikai érdekeltség ellen.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) meg nem nevezett tisztségviselői elmondták: az amerikai hajtóvadászat következtében az al-Kaida vezetése nagyon meggyengült, de nem kívánnak jóslásokba bocsátkozni arra vonatkozólag, hogy mikor fogják el magát bin Ladent. A CIA Európában dolgozó két terrorellenes munkatársa arról számolt be, hogy az újabb nagy terrorcselekményre vonatkozó jelzéseket hat héttel ezelőtt kapták bizonyos személyektől műszaki eszközök révén, de többet nem árultak el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK