Elfogták Mladic titkárát

A boszniai nemzetközi békefenntartók pénteken elfogták a háborús bűnökért körözött, a srebrenicai mészárlás felelősének tartott boszniai szerb tábornok, Ratko Mladic titkárát. Rajko Bandukát a békefenntartók tuzlai támaszpontján hallgatják ki.

 

A Boszniai nemzetközi stabilizációs erők rutinellenőrzés közben több gyanúsítottal együtt elfogták Rajko Banduka nyugalmazott altisztet, aki a boszniai háború idején a népirtással vádolt boszniai szerb tábornok, Ratko Mladic személyi titkára volt.

"Jelenleg semmiféle letartóztatási akció nincs folyamatban, csak elbeszélgetünk néhány emberrel" - nyilatkozta a Mark Hope, a békefenntartók szóvivője a pénteki akcióról. Hope megerősítette Banduka elfogását, akit "a daytoni egyezménnyel ellentétes cselekedetek gyanúja miatt" a tuzlai bázisra szállítottak kihallgatásra. Banduka házát átkutatták az SFOR erői - írja a független szerb B92 rádió honlapja.

Banduka Ratko Mladic tábornok személyi titkáraként vett részt a boszniai háborúban. Mladic a hágai nemzetközi törvényszék egyik legkeresettebb vádlottja. A tábornok katonái hajtották végre az 1995-ös srebrenicai mészárlást. Mladic állítólag Szerbiában bujkál, Belgrád egyelőre nem tudta egyértelműen bebizonyítani ennek ellenkezőjét - írja az MTI.

Az elmúlt hetekben szerb lapokban többször is olyan értesülések jelentek meg, hogy titkos tárgyalások folynak Mladic és Hága között, a népirtással vádolt tábornok azonban állítólag  mereven elzárkózik attól, hogy feladja magát a nemzetközi törvényszéknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK