A NATO döntött az afganisztáni csapaterősítésről

A NATO legkésőbb szeptemberre újabb egységeket, köztük két teljes zászlóaljat küld erősítésként Afganisztánba - döntöttek pénteken Brüsszelben a katonai szövetség tagállamainak illetékesei.

A NATO június végi isztambuli csúcsértekezletén megállapodás született arról, hogy az október elejére tervezett afganisztáni elnökválasztásokra készülve fokozzák a NATO katonai jelenlétét az ázsiai országban: részben újabb "vidéki újjáépítő csoportok" (PRT) irányításának átvételével, részben pedig egy gyorsan bevethető reagáló erő kiküldésével.

A NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő, a mintegy 6500 fős ISAF immár három PRT-t irányít, s nyár végéig további két ilyen csoportot akar fennhatósága alá venni - a gyorsan bevethető erők terén azonban eddig nem sok történt. Ezen változtat a mostani döntés: eszerint egy spanyol zászlóaljat (mintegy 800 főt) gyorsan bevethető erőként küldenének az országba, egy olasz zászlóaljat pedig (amelynek létszáma elérheti az ezer főt is) tartaléknak szánnak, de szintén Afganisztánba telepítenek. A két zászlóalj legkésőbb szeptemberig megérkezik az országba, s mintegy nyolc hetet marad ott - azaz kiküldetésük nagyjából az államfőválasztások idejére szól.

Az olasz zászlóalj bevetése egyben lezárja azt a vitát, amely arról folyt a NATO-n belül, hogy vajon az afganisztáni biztonsági körülmények javítására igénybe lehet-e venni a katonai szövetség elithaderejét, a tavaly létrehozott, s állandó készültségben lévő NATO Reagáló Erőt (NRF). Washington és szövetségesei ezt szorgalmazták, Franciaország viszont azt hangoztatta, hogy az NRF-et csak válsághelyzetben lehet bevetni, nem szabad "elaprózni" más feladatokra.

Végül kompromisszumos megoldás született: bár az olasz zászlóalj az NRF része, ideiglenesen kivették ez utóbbi hadrendjéből, s így lett telepíthető Afganisztánban. Ennek ellenére Nicholas Burns amerikai NATO-nagykövet a lépést pénteki brüsszeli közleményében úgy méltatta, mint a NATO Reagáló Erő első valódi bevetését.