Alkotmányellenesen ítélték el a bali robbantókat

Az indonéz alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a bali robbantók ügyében hozott ítéleteket. Az ezek alapjául szolgáló törvényt ugyanis a 202 áldozatot követelő merényletek után hozták, de az indonéz alkotmány értelmében nem lehet visszaható hatályú egy jogszabály. Az elítéltek ügyvédjei az alkotmánybíróság döntése nyomán a határozatok megsemmisítését kezdeményezték.

Alkotmányellenesnek találta az indonéz alkotmánybíróság, hogy az új terrorizmusellenes törvény alapján ítélték el a délkelet-ázsiai országban a 202 ember halálát okozó, 2002-es bali merényletsorozat elkövetése és megszervezése miatt felelősségre vont muzulmán szélsőségeseket.

A testület szerint az ítéletek alapjául szolgáló törvényt a merényletsorozat után hozták, márpedig Indonézia 1945-ben elfogadott alkotmánya szerint  visszamenőleges hatállyal nem alkalmazhatók a törvények.

Az ügyben eddig elítélt 31 személy ügyvédei jelezték: az alkotmánybíróság állásfoglalása nyomán törvényességi óvás iránti keresetet nyújtanak be védenceik érdekében, az ítéletek semmissé nyilvánításának céljával.

A 2002. október 12-én elkövetett robbantásos merényletek 202 ember - főleg külföldi turisták - életét oltották ki a délkelet-ázsiai ország népszerű üdülőszigetén. A hatóságok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Dzsemáa Iszlámíja nevű terrorszervezetet vádolják a merényletsorozat megszervezésével és elkövetésével.

Az eddig a terrorcselekmény miatt vádolt személyeket a különlegesen szigorú, halálos ítélet kiszabását is lehetővé tevő terrorizmusellenes törvény alapján ítélték el. Három vádlottat halálra ítéltek, 29-et három évtől életfogytiglanig terjedő szabadságvesztésre. Az indonéz parlament a bali merényletek utáni hónapokban fogadta el nagy sietséggel a szóban forgó jogszabályt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK