Sem Bush, sem Clinton nem felel 2001. szeptember 11-ért

Egyebek mellett a hazai titkosszolgálatok radikális átalakítását javasolja végső jelentésében a 2001. szeptember 11-i terrortámadások körülményeit vizsgáló független amerikai bizottság. A bizottság felsorolja az elkövetett hibákat, de sem BUsht, sem pedig Clinton volt elnököt nem marasztalja el a mulasztásokért. A jelentést csütörtökön hozták nyilvánosságra. Közben olyan videofelvételek kerültek nyilvánosságra, amelyeken az egyik gép elrablói láthatók, amint átesnek a reptéri ellenőrzésen.

A 2001 szeptember 11-i merényleteket vizsgáló szenátusi bizottság nyilvánosságra hozott jelentésében az amerikai vezetést elsősorban azért hibáztatja, mert nem fogták fel az al-Kaida jelentette fenyegetés valódi súlyát.

A bizottság több mint 600 oldalas dokumentumban tette közzé vizsgálati eredményeit. A testület tevékenysége során több mint 1000 tanút hallgatott ki, hogy kiderítse, kik, és hol követtek hibát, amelynek eredményeként az al-Kaida végrehajthatta a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat. A bizottság szerint lehetetlen megállapítani hogy volt e reális esély megelőzni a szeptember 11-i támadásokat.

A testület azt azonban megállapította, hogy a terrorveszélyre sem a Clinton, sem a Bush kormányzat biztonságpolitikája nem fordított kellő figyelmet. A dokumentum ennek ellenére sem Bill Clinton volt elnököt, sem George Bush elnököt nem marasztalja el azokért a biztonsági mulasztásokért, amelyek 3000 ember életét követelték 2001 szeptember 11-én.

A szenátusi bizottság elsősorban a felderítés és a hírszerzés komoly vizsgálatát javasolta. A bizottság vezetője, Thomas Kean szenátor szerint "a politika, a vezetés, a képességek, és legfőképpen a képzelet" súlyos hiánya vezetett ahhoz, hogy az al-Kaida terroristái a WTC-be és a Pentagonba vezethették eltérített repülőgépeiket.

A bizottság konkrét javaslatai között egy terrorellenes csúcsintézmény létrehozását tartja a legfontosabbnak. Az intézmény "egyesítené az Iszlám terroristák elleni stratégiai hírszerzést és a műveleti tervezést, amely jelenleg a hazai és a külügyi szervek között oszlik meg." A hírszerzés élére egy embert állítanának, aki egyesítené a különböző, egymástól függetlenül működő szervezeteket.

Ezen kívül a szenátusi bizottság szerint a különböző minisztériumok és biztonsági szervek között szorosabbra kellene vonni az együttműködést. Az adott szerveknek a jelenlegi hagyományos politikai kapcsolattartást meghaladó mértékben kellene megosztaniuk egymással a rendelkezésre álló információt - írja a BBC News.

A szenátorok ezen kívül azt követelik, hogy a törvényhozás nagyobb betekintést kapjon a hírszerzés és a biztonsági szervek tevékenységébe. A bizottság javasolja, hogy az esetleges beszivárgó terroristák ellen a kormány erősítse a honi védelmet és az FBI-t.

A két éves vizsgálat eredményét átvevő Bush elnök ígéretet tett arra, hogy végrehajtja a dokumentumban javasolt változtatásokat. "Ahol a kormánynak kell cselekednie, megtesszük" - jelentette ki az elnök. Amennyiben Bushék rászánják magukat a változtatásokra, az az amerikai hírszerzés legnagyobb átszervezése lesz a CIA II. világháború utáni megalakulása óta.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK