Közel száz esetben kegyetlenkedtek az amerikaiak Irakban és Afganisztánban

Az amerikai katonák 94 esetben kegyetlenkedtek 2001 ősze óta az Afganisztánban és Irakban őrzött foglyokkal - állapította meg az amerikai hadsereg főfelügyelője. A főfelügyelő jelentéséből csütörtökön tettek közzé részleteket, amikor a péntekkel kezdődő nyári szünetet megelőző napra nagy sietve összehívták meghallgatásra az amerikai szenátus védelmi bizottságát. A vizsgálatot idén február 10-én rendelték el, miután fényképek kerültek napvilágra arról, hogy milyen kegyetlenkedéseket követtek el egyes amerikai őrök az iraki Abu Graib börtönben fogva tartott rabokkal szemben.

A jelentés szerint 2001. október 1. és 2004. június 9. között összesen 94 olyan eset történt, amikor - bizonyítottan, illetve feltételezve - visszaéléseket követtek az Afganisztánban, illetve Irakban fogva tartott emberekkel szemben. Ez a szám jóval magasabb a Pentagon korábban közzétett becsült adatainál.

Most került első alkalommal nyilvánosságra az az adat is, hogy az említett időszakban az Egyesült Államok több mint 50 ezer embert tartott fogságban a két országban. "A foglyokkal szembeni visszaélések nem a rendszer lényegéből fakadtak" - állapította meg a jelentés, amely szerint egyes esetekben az ilyen visszaéléseket az előírásokat megszegő tisztek segítették elő, illetve tették lehetővé.

A dokumentum ugyanakkor idézi a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága idén februárban készült jelentését, amely szerint "a rossz bánásmód módszereit rendszeresen alkalmazták az amerikai katonák Irakban". A szenátusi bizottság előtt meghallgatott Les Brownlee, az amerikai hadsereg szárazföldi erőinek ügyvivő minisztere kijelentette: vállalja a felelősséget a katonák által elkövetett visszaélésekért.

Az ellenzéki demokrata párti szenátorok vitába szálltak a jelentéssel, mondván, nehéz elhinni, hogy nincsenek hibák a fogva tartás és a kihallgatások körülményeit szabályozó rendszerben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK