Blair állítólag katonákat küldene Szudánba

Tony Blair brit miniszterelnök katonai beavatkozást tervez Szudánban - írja a The Guardian. A brit lap úgy tudja, Blair már felkérte tanácsadóit, hogy vázolják egy esetleges közbelépés terveit. A brit hadsereg állítólag a szudáni kormány hallgatólagos támogatását élvező, a fekete lakosságot terrorizáló dzsandzsávid milicisták elől elmenekült emberek táborait védheti. Blair szerint elsietett azt állítani, hogy Nagy-Britannia katonákat küld Szudánba.

Katonai beavatkozást tervez Szudánban Tony Blair brit miniszterelnök - írja kormányzati forrásokra hivatkozva a The Guardian. A brit lap úgy tudja, Blair már fel is szólította a miniszterelnökség, illetve a külügy szakértőit, hogy dolgozzák ki egy esetleges akció terveit. A brit miniszterelnök annak ellenére döntött a szárazföldi akció előkészítése mellett, hogy a brit hadsereget erőit több nemzetközi konfliktus - például az iraki rendfenntartás - köti le.

A lap ugyanakkor azt írja, hogy a miniszterelnök még mindig bízik a békés, diplomáciai megoldásban és abban, hogy sikerül jobb belátásra téríteni a szudáni kormányt. Jack Straw brit külügyminiszter várhatóan hamarosan Szudánba látogat, hogy személyesen győződjön meg a kialakult helyzetről.

Az afrikai országban tavaly kezdődtek etnikai villongások az állattenyésztő arab és az ország nyugati részén élő, földművelő fekete lakosság között. A kormány nem hivatalos támogatását élvező dzsandzsávid milicisták azóta több mint tízezer embert gyilkoltak meg, egymillió szudáninak pedig el kellett hagyni otthonát. Legtöbben a szomszédos Csád menekülttáboraiba mentek. A táborokban azonban fogytán az ívóvíz és az élelem, így sokak szerint humanitárius katasztrófa fenyeget az országban.

A brit kormány attól tart, hogy a szudáni fajüldözés a 10 évvel ez előtti ruandai népirtáshoz hasonló méreteket ölthet. Ruandában közel 1 millió ember vesztette életét faji összetűzésekben. "A miniszterelnök azt kérte, hogy tekintsük át az összes lehetőséget, ami életeket menthet, és ne hagyjuk ki a katonai segítségnyújtást se" - nyilatkozta a lapnak név nélkül egy brit kormányzati hivatalnok.

A lap szerint a szakértők három lehetőséget vázoltak a beavatkozásra. Az első szerint a brit katonák civil repülőgépekkel segítenék a humanitárius segélyek célba juttatását. A másik lehetőség szerint a britek az Afrikai Unió megfigyelőit biztosítanák. A harmadik szerint pedig a menekülttáborokat védenék a milicistákkal szemben. A szudáni beavatkozás a hatodik katonai akció lenne Blair 1997-es hivatalba lépése óta. A lap szerint így egy esetleges szudáni akció Blair azon kritikusainak a véleményét támasztaná alá, akik szerint a brit miniszterelnök intervenciós külpolitikát folytat.

Blair csütörtökön Londonban tartott szokásos havi nemzetközi sajtóértekezletén az MTI szerint azt mondta: Szudánnal kapcsolatban nem zár ki semmilyen lehetőséget, de Nagy-Britannia még "nem tart ott", hogy katonákat küldjön. Blair szerint az erről megjelent sajtóhírek "kissé elsietettek".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK