Tífuszos és lépfenés megbetegedések Ukrajnában

Tizenegy embert tífusszal, hármat pedig lépfenével szállítottak kórházba Ukrajnában. A betegek nem egymástól kapták el a fertőzéseket. A lépfenefertőzés háziállatokról terjedt az emberekre, a tífusz eredetét még vizsgálják.

Hastífusszal kórházba szállítottak tizenegy embert az ukrajnai Odessza megyében. Anatolij Prikaznyuk, a térség tisztiorvosa szerdán közölte, hogy a betegek nem egymástól kapták el a fertőzést, hanem különböző helyeken betegedtek meg. Különleges orvosi bizottság alakult a fertőzés forrásának és terjedési körülményeinek vizsgálatára. A megelőzés érdekében a megyében bezárták a piacokat, karantént rendeltek el az óvodákban, és megtiltották a készételek eladását.

Csernovci megye Marsanci településén ugyanakkor a lépfene ütötte fel a fejét, már a harmadik embert szállították kórházba ezzel a megbetegedéssel. Az asszony - az előző két beteghez hasonlóan - olyan tehenet fejt, amely ezt a sok esetben halálos vírust hordozta. A településen karantént rendeltek el.

Ukrajnában tízezer dögkút van olyan területeken, ahol az elmúlt száz évben előfordult az elsősorban háziállatokat megbetegítő lépfene. A Marsanci településen történteket leszámítva az ország állat-egészségügyi helyzete stabil és ellenőrzés alatt tartható - állítják szakemberek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK