400 amerikai kommandós is részt vesz az olimpián

A görög hatóságok megegyeztek az Egyesült Államokkal, hogy az olimpiai játékok helyszínén amerikai fegyveresek, így egy 400 fős elitalakulat és 100 testőr teljesítsen szolgálatot - írja a New York Times. A közfelháborodástól tartva azonban a görög kormány nem ismeri el, hogy engedélyt adott fegyverviselésre is a külföldieknek. Sokan azonban attól tartanak, hogy egy esetleges támadás esetén káoszhoz vezethet a görögül nem beszélő külföldi katonák jelenléte.

Az Egyesült Államok határozott nyomására beleegyeztek a görög hatóságok, hogy a NATO pátfogásával az amerikai hadsereg 400 fős speciális alakulata is jelen legyen az augusztusi olimpiai játékokon Athénban - írja a New York Times. A lap szerint a görögök emellett várhatóan megengedik azt is, hogy fegyvert viseljenek az amerikai, az izraeli és feltehetően a brit biztonsági tisztek.

A megállapodás - amelyet a görög illetékesek szerint hivatalosan nem fognak elismerni, nehogy Amerika-ellenes hangulatot okozzon - távol áll mind az olimpiai hagyományoktól, mind a görög törvényektől, amelyek megtiltják, hogy külföldiek fegyvert viseljenek az országban - írja a lap.

Eddig csak az izraeliekről lehetett tudni, hogy fegyveres személyzet is elkíséri sportolóikat, mint minden olimpiára az 1972-es müncheni játékok óta, amikor a Fekete Szeptember nevű palesztin csoport több izraeli sportolót és kísérőiket gyilkolta meg az olimpiai faluban. Az izraeliek általában nem kérnek engedélyt a vendéglátó országoktól fegyvereik viselésére.

Elitalakulat, titkosügynökök, elemzők és békaemberek

Az amerikaiak a 400 fős különleges egységen kívül száz fegyveres ügynököt is küldenek Athénba, akik a sportolók és magas rangú személyiségek testőreiként szolgálnak majd. Az FBI külön túszmentő egységet, illetve helyszínelőket és elemzőket küld, akiket egy esetleges támadás esetén azonnal szolgálatba helyeznek.

A megállapodás ellenére azonban továbbra is heves vita folyik az amerikai és a görög illetékesek között a biztonsági személyzet ottlétének részleteiről, így például, hogy milyen típusú fegyvereket viselhetnek, mikor használhatják azokat, és milyen helyszíneken láthatják el szolgálatukat.

Az olimpia biztonságára a becslések szerint 1,2 milliárd dollárt költenek, és a NATO is kiveszi belőle a részét. A légtért AWACS-gépek ellenőrzik, a pireuszi kikötőben - ahol az amerikaiaknak szállást adó hajó kiköt - amerikai békaemberek ellenőrzik a vizet. A görögök maguk 70 ezer rendőrt és katonát mozgósítanak.

Sértett nemzeti büszkeség

A házigazda nemzet polgárait azonban igen érzékenyen érinti, hogy az olimpián fegyveres amerikai titkosügynökök is megjelenhetnek. A kormányzat ezért folyamatosan tagadja, hogy engedélyezte a külföldieknek a fegyverviselést, de nem csak a nemzeti büszkeség fakadó közfelháborodás miatt, hanem azért is, mert akkor más országok is követelhetnék, hogy az ő biztonsági embereik is viselhessék fegyvereiket. Komoly párbeszéd folyt már az ügyben Németországgal és Spanyolországgal is, ám velük még nincs egyezség.

A szervezők leginkább attól tartanak, hogy görög anarchista csoportok kisebb pokolgépet robbantanak valahol az olimpiai játékok helyszínein kívül, amivel komoly pánikot okozhatnak, és ami a játékokra is rányomja a bélyegét. A görög hatóságok attól is félnek, hogy a külföldi egységek és a helyi rendőrök közötti kommunikációs problémák fejetlenséghez vezethetnek - írja a New York Times.

KAPCSOLÓDÓ CIKK