Vérdíjat tűztek ki az iraki kormányfő fejére a terroristák

Mintegy 285 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki az iraki miniszterelnök fejére a jordániai származású terrorista, Abu Muszab az-Zarkávi csoportja egy internetes oldalon vasárnap megjelent közlemény szerint.

"A Háled ibn al-Valíd Brigádok közhírré teszi az iraki népnek, hogy 200 ezer jordániai dinárt (körülbelül 285 ezer dollárt) fizet annak, aki elhozza (Ijád) Allávi fejét" - hirdeti Abu Muszab az-Zarkávi csoportja, a Dzsamáa at-Tauhíd val Dzsihád (egyistenhit és szent háború) egy szélsőséges iszlám nézeteknek teret adó honlapon elhelyezett közleményben, amelyet a csoport "katonai szárnya" jegyez. "A mártíromságra készülő jelöltek egységében elköteleztük magunkat Isten előtt arra, hogy megölünk téged, fejedet és a bandádhoz tartozók fejét Abu Muszab az-Zarkávi sejk követeli" - tették hozzá a közleményben.

Az írás szerzője figyelmeztet, hogy "az autóbombák sorozata soha nem fog megszakadni", utalva a gépkocsiba rejtett pokolgépekkel végrehajtott merényletekre, amelyek 2003 áprilisa, Szaddám Huszein rendszerének bukása óta rázkódtatják meg Irakot. Egy korábbi, négy nappal ezelőtti üzenetében Zarkávi megújította az Allávi megölését kilátásba helyező fenyegetését, amelyet június 23-án, az iraki hatalomátadás előtt öt nappal fogalmazott meg először.

A jordániai származású terroristavezért amerikai tisztségviselők az Irakot vérbe borító merényletek megszervezésében az első számú gyanúsítottnak tekintik. Washington nemrégiben 10 millió dollárról 25 millió dollárra növelte a Zarkávi elfogásáért járó jutalmat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK