Grúz belügyesek nyomultak be Dél-Oszétiába

A grúz belügyminiszter vezetésével több mint kétszáz grúz rendőr lépte át a szakadár Dél-Oszétia határát. Az orosz belügyminisztérium szerint a grúzok csapatokat vonnak össze egy oszét falunál. Tbiliszi cáfolta, hogy fegyveres erőket irányítottak volna a térségbe. A szakadár Dél-Oszétiában grúz és orosz csapatok együtt végeznek békefenntartó tevékenységet, de amióta Szaakasvili elnök meghirdette Grúzia újraegyesítést, egyre nő a feszültség az egykori szövetségesek között.

Több mint kétszáz grúz belügyi katona lépte át Grúzia és Dél-Oszétia határát Iraklij Okruhasvili grúz belügyminsizter személyes parancsnoksága alatt - állítják dél-oszétiai források. A déloszét védelmi minisztérium szerint a grúzok Verknij Karzman falunál léptek be Oszétiába, és további hatszáz grúz katonát vontak össze a határ túloldalán. Eduard Kokojti déloszét vezető kíséretével a térségbe indult - tájékoztat az Itar-TASZSZ hírügynökség.

A grúz csapatok bevonulása "nem segíti elő a konfliktus rendezését" - közölte a Moszkvában  dél-oszétiai rendezésről folyó négyoldalú - Oroszország, Grúzia, Dél-Oszétia, illetve az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétia képviselőinek részvételével - konzultációkon részt vevő déloszét küldöttség vezetője.

Borisz Csocsijev szerint Grúzia ahelyett, hogy kivonná katonáit Dél-Oszétiából és megszüntetné az őrhelyeket, csütörtökön további 800 katonát vezényelt a térségbe. Mint mondta, megvannak a saját forrásaik, amelyek ezt az értesülést megerősítették, de csak örülnének, ha tévesnek bizonyulna - írja az MTI.

Tbiliszi visszutasította a grúz bevonulás vádját. A grúz belügyminisztériumban hazugnak nevezték az értesülést, hogy a Okruhasvili kétszáz katonát vezetett volna Dél-Oszétiába. A belügyminsiztérium kijelentette, hogy semmiféle erőátcsoportosítás nem történt a belügyi alakulatoknál, a belügyminiszter pedig a minisztérium épületében tart értekezletet.

Grúzia új elnöke, a tavaly ősszel lezajlott vértelen forradalom vezéregyénisége, Mihail Szaakasvili elnökké választásakor azt ígérte a gazdaság rendbetétele és a korrupció letörése mellett, hogy újraegyesíti a grúz területeket. Utóbbi ígérete részben már teljesült, mivel a szakadár tengerparti tartományban, Adzsáriában idén tavasszal sikerült visszaállítani a grúz központi hatalmat.

Dél-Oszétia a Szovjetunió összeomlását követő háború során elszakadt Grúziától. A tartomány státusát egyelőre nem rendezték, bár Tbiliszi magának követeli. A háború után orosz csapatok vonultak be a térségbe, a grúzok szerint csak azért, hogy a felkelőkkel együttműködve az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétiához csatolják a területet.

A londoni látogatáson tartózkodó Szaakasvili a brit The Times című lapnak adott interjújában kifejtette, hogy az orosz csapatok egyáltalán nem békefenntartási szándékkal vannak jelen Dél-Oszétiában. A tartomány csempészek és banditák fellegvárává vált, az ororszok pedig "nem békefenntartók. Volt birodalmuk egy részét tartják. Az erők ideirányításnak célja a megszállás volt" - állítja Szaakasvili.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK