Az elnökválasztás elhalasztására készülnek Bushék

A novemberi elnökválasztás elhalasztását tervezi egy esetleges terrortámadástól való félelmében a Bush-kormányzat. A terrortámadás lehetőségére múlt héten figyelmeztetett a belbiztonsági miniszter. Az ellenzéki demokraták ugyanakkor túlzónak tartják a választás elhalasztását, és réginek a választás megzavarását célzó terrortámadással kapcsolatos értesüléseket.

Az elnökválasztás esetleges elhalasztásának lehetőségeit vizsgálja egy várható terrortámadás esetére a Bush-kormányzat. Tom Ridge belbiztonsági miniszter a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy az al-Kaida valószínűleg terrortámadást szervez a választás idején. A kongresszus egyik vezető demokrata párti politikusa ugyanakkor túlzónak nevezte a kormányzati terveket.

Tom Ridge már felkérte az igazságügyi minisztériumot, hogy vizsgálják meg, milyen jogi lépések szükségesek a november 2-ára kiírt szavazás elhalasztásához. Ridge azt követően kereste meg az igazságügyi tárcát, hogy az amerikai választási támogató bizottság vezetője, a George Bush által kinevezett DeForest Soaries megkérte, keressen törvényi lehetőséget a bizottság számára, hogy vész esetén elhalaszthassa a voksolást. Soaries amiatt aggódik, hogy nincs olyan szövetségi hatóság, amelynek hatalmában állna egy ilyen rendelkezés meghozatala.

A szenátus belbiztonsági bizottságának republikánus elnöke szerint óvatosnak kell lenni a halasztással. Szerinte nincs olyan titkosszolgálati adat, amely megbízhatóan előre jelezné, hogy ilyen támadás történik majd, de "felkészülünk minden eshetőségre".

A washingtoni alsóház titkosszolgálati bizottságnak vezető demokrata tagja szerint ugyanakkor a választás elhalasztásának terve "túlzó ahhoz képest, amit most tudunk". Jane Harman egyúttal úgy véli, hogy Tom Ridge figyelmeztetése a várható al-Kaida-támadásról régi értesüléseken alapul.

A BBC tudósítója szerint a demokraták attól tartanak, a Bush-kormányzat azzal próbál pluszszavazatokat szerezni, hogy félelemben tartja az amerikai választókat. Ezzel a demokraták nem tudnak mit kezdeni, mert ha túl magabiztosak, és mégis lecsapnak a terroristák, az politikai katasztrófát jelentene számukra.

A CNN szerint a belbiztonsági minisztérium attól tart, hogy egy választások előtti terrortámadással megismétlődhet a spanyolországi példa, ahol három nappal az általános választások előtt követtek el hatalmas merényletet. A tragédia után a választásokon a békepárti ellenzék nyert az iraki háborút támogató kormánypártokkal szemben.

Eddig egyetlen alkalommal sem halasztották el az amerikai elnökválasztásokat, és eddig csak egyszer, 1864-ben az amerikai polgárháború idején terveztek hasonlót. Az akkor elnöklő Abraham Lincoln azonban nem engedett tanácsadói unszolásának, és elutasította, hogy az eredeti időpont helyett máskor tartsák meg a szavazást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK