Októberben írják alá az EU-alkotmányt

Október 29-én Rómában írják majd alá az Európai Unió alkotmányát. Az EU miniszteri tanácsának jóváhagyásával a döntés hivatalossá vált. Az új alkotmányt minden tagállamnak törvénybe kell iktatni, hogy életbe léphessen.

Fotó: EPA
Az EU alkotmánya

Az EU miniszteri tanácsának döntése értelmében az EU-alkotmányt október 29-én Rómában írják majd alá. Az aláírást november 20-áról hozták előre, mert így Romano Prodi, akinek október utolsó napján jár le a mandátuma, még bizottsági elnökként vehet részt az aláíráson.

Az időpontról és a helyszínről a tagállamok állandó képviselői a múlt héten már megállapodtak. A döntés a külügyminiszterek mostani jóváhagyásával vált hivatalossá. Korábban a madridi robbantások áldozatainak emlékére a spanyol fővárosban akarták megtartani az aláírási ünnepséget, de végül mégis Róma mellett döntöttek.

Az EU első alkotmányos szerződésének végleges szövegéről a június közepén tartott csúcstalálkozón állapodtak meg a tagállamok állam- és kormányfői. Az aláírást követően a szerződést valamennyi tagállamban ratifikálni kell ahhoz, hogy - a várakozások szerint valószínűleg 2007-től - életbe léphessen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK