Iraki síita vezető halálbüntetést kér Szaddámra

Az Irán elleni háború kirobbantása Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor egyik olyan súlyos bűne volt, amelyért halálbüntetés jár - jelentette ki Abdel-Azíz Hakím, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsa (SCIRI) nevű iraki síita párt vezetője hétfőn Teheránban.

"Az Irán elleni háború, amelynek több százezer halottja volt az irániak és az irakiak között, Szaddám legfőbb bűntettei közé tartozik, csakúgy mint a Kuvait elleni háború és az irakiak ellen elkövetett más bűncselekmények" - jelentette ki Hakím teheráni sajtótájékoztatóján. A síita pártvezető több iráni vezetővel, közöttük Mohammed Hatami államfővel találkozott. "A halálbüntetés létezik Irakban és több, Szaddám által elkövetett bűncselekmény halálbüntetéssel büntethető" - tette hozzá Abdel-Azíz Hakím.

Az iráni vezetők, akik be kívánják perelni Szaddám Huszeint, a napokban azt vetették a volt iraki diktátor és társai ügyét tárgyaló különleges iraki törvényszék szemére, hogy nem vette be az Irán ellen indított háborút a vádpontok közé. Szálem Csalabi, a törvényszék elnöke a tervek szerint rövidesen Iránba utazik.

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn brüsszeli ülésükön többen szóba hozták az EU-nak a halálbüntetés iraki helyreállításával kapcsolatos aggodalmait, megerősítve az uniónak azt az ismert álláspontját, amely szerint ezt a legsúlyosabb büntetést semmilyen körülmények között nem szabad alkalmazni. Az iraki külügyminiszter válaszában kijelentette, hogy a maga részéről ugyancsak ellenzi a halálbüntetést, de Irakban a helyzet és a közhangulat olyan, hogy a nagyon súlyos bűncselekmények esetében nehezen lehetne lemondani az elrettentésnek erről az eszközéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK