Hétfő hajnalig tárgyalt lázongó partnereivel Berlusconi

Lázongó koalíciós partnereivel kezdett tárgyalásokat Silvio Berlusconi olasz kormányfő. A sorok rendezését célzó, hétfő virradatig tartó megbeszéléssorozat egyelőre nem hozott eredményt, a párbeszédet a nap folyamán folytatják.

Berlusconi a jobbközép kormánykoalícót alkotó pártok képviselőivel vasárnap este ült tárgyalóasztalhoz. A több órás megbeszélést hétfő kora hajnalban felfüggesztették. Hétfő reggelig napvilágott látott közlések szerint egyelőre nem jutottak eredményre a felek, a tárgyalásokat várhatóan hétfő délután folytatják.

Berlusconi koalíciós partnerei hónapok óta nagyobb beleszólást követelnek maguknak a kormányzásba. A miniszterelnök hatalmát, tekintélyét legutóbb pedig az tépázta meg, hogy az általa vezetett konzervatív párt, a Forza Italia jelentős teret veszített a júniusi európai parlamenti választásokon és az azokkal egy időben tartott olaszországi helyhatósági választásokon koalíciós partnereivel szemben.

A választások után Berlusconi koalíciós partnerei újult erővel adtak hangot követeléseiknek. A kereszténydemokrata párt például egyenesen koalícióból való kiválással fenyegetőzik, ha a kormányfő hosszabb időre akarja átvenni a gazdasági miniszteri tárca vezetését és nem nevezi ki hamarosan a lemondott Giulio Tremonti utódát.

A hétfő délután folytatni tervezett megbeszélések egyes hírügynökségi értékelések a kormány átalakításához, de akár a kormánykoalíció összeomlásához is vezethetnek, ha a felek nem jutnak kompromisszumos megállapodásra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK