Ellenzéki sikert hoztak a japán szenátusi választások

Az első előrejelzések szerint az ellenzék sikerét hozták Japánban a vasárnapi szenátusi választások, de a kormánykoalíció megőrizte többségét a törvényhozás felsőházában.

A szavazóurnák lezárása utáni első eredményekről beszámoló televíziós híradások szerint a 121 megújítandó mandátumból 46-48 jut a kormányzó Liberális Demokrata Pártnak (LDP) és 52-53 viszont a legnagyobb ellenzéki erőnek, a centrista Japán Demokrata Pártnak. Ez az eredmény azt jelentené, hogy a kormánykoalíció megőrzi többségét a felsőházban. A szavazáson a szenátusi mandátumok felének megújításáról kellett döntenie a japán választópolgároknak.

A választási kudarc elvileg nem veszélyezteti Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő pozícióját. A miniszterelnök már előre közölte, hogy nem mond le hivataláról, és ezt megerősítette a voksolás utáni adott első nyilatkozatában is. A szenátusi többséget így is megőrzi a Liberális Demokrata Párt és az Új Komeito buddhista párt kormánykoalíciója: a Liberális Demokrata Párt körülbelül 112 szenátorra számíthat, míg partnere 23-24-re, szemben a Demokrata Párt 84-85 mandátumával. Kandzaki Takenori, az Új Komeito vezetője máris további támogatásáról biztosította a miniszterelnököt.

Abe Sindzo, az LDP főtitkára elismerte a választási kudarcot és sejtetni engedte, hogy magára vállalja a felelősséget és lemond tisztségéről. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a kormányfő nem hagy fel reformprogramjával. A párt mindazonáltal e program támogatásának könyvelte el, hogy bekerült a szenátusba az addig parlamenti mandátum nélküli gazdasági csúcsminiszter, a reformok "erős emberének" tekintett Takenaka Heidzou, aki a miniszterelnök külön kérésére indult a választásokon.

Koidzumi 51 mandátum megszerzését tűzte ki célul pártjának, ami már önmagában visszalépés volt a 2001-es szenátusi választások 66 helyéhez képest. A kormányfő népszerűsége az elmúlt hónapokban meredeken zuhant lefelé, elsősorban a japánok 70 százaléka által elutasított nyugdíjreformja, valamint az Amerika-barát iraki politikája miatt. A Demokrata Párt a kampány során éppen ezeket a kérdéseket lovagolta meg.