Visszautasítják az amnesztiát a szaúdi szélsőségesek

A szélsőségesek több képviselője hazugnak nevezte a szaúdi vezetést és Fahd király június 23-án kiadott amnesztiarendeletét, amelynek értelmében kegyelmet kaphatnak a magukat feladó szélsőségesek, ellenkező esetben viszont az államhatalom teljes szigorára számíthatnak. Az ajánlat egy hónapig érvényes.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődőként számon tartott egyik internetes honlapon közzétett közleményekben a szélsőségesek a további harcok mellett kötelezik el magukat. "Testvéreinkkel vannak tele a börtönök. Néhányat közülük több mint tíz éve tartanak fogva anélkül, hogy vádat emeltek volna ellenük, mások már letöltötték a kiszabott büntetést, mégsem engedték el őket" - áll abban a közleményben, amely az egyik leginkább keresett szélsőséges, Szaúd al-Otaibi neve alatt jelent meg. "Az ügy köztetek és közöttünk hitről és hitetlenségről, az iszlámról és a többistenhitről szól" - áll egy másikban.

Sejk Szaúd bin Ibrahim as-Sraim, Szaúd-Arábia egyik legtekintélyesebb mohamedán vallási vezetője a mekkai Nagymecsetben a pénteki ima alkalmával arra buzdította a szaúdi al-Kaida-sejt támogatóit, hogy éljenek a lehetőséggel, és adják fel magukat.

Eddig ketten jelentkeztek, még közvetlenül a rendelet kiadása utáni napokban. A közkegyelem kihirdetése azután történt, hogy a rendvédelmi erők megölték Abdel-Azíz al-Mukrint, az al-Kaida szaúdi csoportjának vezetőjét, akinek az emberei lefejezték a túszul ejtett Paul Johnson amerikai mérnököt. Az országban tavaly május óta elkövetett és elsősorban külföldiek ellen irányuló számos támadást a hatóságok az al-Kaida és szimpatizánsai számlájára írják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK