Tavaly rekordütemben terjedt az AIDS

Minden eddiginél nagyobb ütemben növekszik az AIDS-fertőzöttség világszerte - áll az ENSZ éves AIDS-jelentésében. A világszervezet szerint tavaly közel ötmillióan fertőződtek meg a betegséggel. A helyzet továbbra is Afrikában a legsúlyosabb: egyes országokban akár 35 év alá zuhanhat az átlagéletkor a magas halálozási arány miatt. A járvány ugyanakkor jelentősen előretört Kelet-Európában és Ázsiában.

Óriási, eddig a világon nem tapasztalt ütemben nő Kelet-Európában az AIDS-fertőzöttek száma - ez derül ki az ENSZ AIDS elleni harcra létrehozott szervezete (UNAIDS) jelentéséből, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra a július 11-16. között Bangkokban tartandó nemzetközi AIDS-konferencia alkalmából.

"Az AIDS-járvány továbbra sem enged szorításából az emberiségen. A válság tovább súlyosbodik Afrikában, miközben újabb járványok alakulnak ki Ázsiában és Kelet-Európában. A világ egyetlen régióját sem kíméli meg" - írta a 230 oldalas jelentés előszavában Kofi Annan ENSZ-főtitkár.

A jelentés szerint tavaly közel ötmillióan fertőződtek meg a világban HIV-vírussal, ebből 360 ezren Kelet-Európában. Ezzel a térségben 1,3 millióra nőtt számuk, szemben az 1995-ös 160 ezerrel. Ugyanitt negyvenkilenc ezren haltak meg tavaly AIDS-szel kapcsolatos betegségekben.

Az UNAIDS külön felhívja a figyelmet arra, hogy a fertőzötteknek több mint 80 százaléka 30 éven aluli, szemben a nyugat-európai és észak-amerikai 30 százalékos aránnyal. A 15-49 közötti kelet-európai felnőttek fertőzöttségi aránya elérte a 0,6 százalékot, ez a két évvel ezelőtti adatokhoz képest 50 százalékos emelkedést jelent.

Az UNAIDS szerint "a járvány terjedésének fő hajtóereje az egész térségben a vénásan befecskendezhető kábítószerek fogyasztása, ami robbanásszerűen terjedt a szovjet rendszer összeomlását követő zűrzavaros években". Magyarországon, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és Szlovéniában a fertőzés átadásának legfőbb módja a férfiak közti homoszexuális kapcsolat.

Kelet-Európában a legszélesebb körű a fertőzés Észtországban, Oroszországban, Lettországban és Ukrajnában, de terjed Fehér-Oroszországban, Kazahsztánban és Moldovában is. Csak Oroszországban, ahol hárommillióan használnak fecskendőket a kábítószerhez, 860 ezerre tehető a fertőzöttek száma. Különösen riasztó, hogy 2001-ben még csak minden negyedik fertőzött volt nő Oroszországban, egy évvel később már minden harmadik.

Forrás: www.icb.ufmg.br
A vírus eddig húszmillió embert ölt meg

Bár Ukrajnában több mint 600 ezer drogfüggő él, az AIDS-fertőzés nem védett szexuális kapcsolat általi terjedése nincs közvetlenül összefüggésben a kábítószer-fogyasztással. Közép-Ázsiában is növekszik a drogfüggők fertőzöttsége: Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán a legnagyobb kelet és nyugat közötti kábítószercsempész-útvonalak mentén fekszik, egyes helyeken a heroin olcsóbb, mint az alkohol.

Romániában él a legtöbb, 7500 HIV-fertőzött gyerek, de 4350-öt már gyógykezelnek. - állapítja meg a jelentés. Továbbra is katasztrofális a helyzet Fekete-Afrikában: 2003 végén 38 millió fertőzött volt a világban, ebből 25 millió a fekete kontinensen. 2003-ban összesen 3 millióan haltak meg AIDS-ben a Földön, ennek háromnegyede ebben a térségben. Szváziföldön, Zambiában és Zimbabwéban a járvány és a gyógykezelés hiánya miatt az átlagos életkor akár 35 év alá zuhanhat.

Elégtelennek tartja a jelentés a megelőzést Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is, ahol becslések szerint 480 ezer fertőzött él, és közülük 75 ezren tavaly betegedtek meg. A legsúlyosabb a helyzet Szudánban, ahol a lakosság 2,3 százaléka vírushordozó. Indiában él a szeropozitívok egy hetede, 5,1 millió beteg, ennél több csak a Dél-afrikai Köztársaságban. Peter Piot, az UNAIDS igazgatója szerint Kína valóságos időzített bomba az AIDS terén: megfelelő óvintézkedések híján 2010-re akár 10 millió fertőzött is lehet az országban.

Nő a HIV-vírushordozók száma az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is, számuk 950 ezerre, illetve 580 ezerre tehető. Az UNAIDS úgy véli, hogy 2005-ig évente 12 milliárd dollárra lenne szükség az AIDS elleni harcra a fejlődő országokban, mert tíz betegből kilenc nem részesül kezelésben. 2007-ig ennek az összegnek el kell érnie a 20 milliárdot. Az AIDS-nek több mint 20 millió halálos áldozata volt a világon a betegség első, 1981-es azonosítása óta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK