Eltitkolta a CIA az iraki fegyverprogramok leállítását

Állítólag elhallgatta a CIA, hogy Irak leállította a tömegpusztító fegyverek előállítását célzó programjait. A hírszerzők erről iraki tudósok hozzátartozóitól értesültek, de sem George Bush elnöknek, sem a kormány más tagjainak nem adták tovább - írja a New York Times.

Eltitkolta az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA) George Bush elnök előtt azokat az információkat, amelyeket iraki tudósok hozzátartozói szolgáltattak az iraki tömegpusztító fegyverprogramok leállításáról - állította internetes kiadásában a The New York Times. A névtelenséget kérő kormánytisztviselőkre hivatkozó lap hétfő esti híre szerint a titkosszolgálat e "működési zavarára" az amerikai szenátus szakbizottsága hívta fel a figyelmet.

A CIA a Szaddám Huszein iraki elnök rendszere ellen indított háború előtt titokban kihallgatta több iraki tudós hozzátartozóit, de ezeket a vallomásokat sem az elnöknek, sem a washingtoni kormány más tagjainak nem továbbították.

A szenátusi bizottság azután kezdte vizsgálni a titkosszolgálati jelentések kormány általi hasznosítását, hogy az Irakot megszálló koalíciós erők nem találtak az országban tömegpusztító fegyvereket, holott ezek feltételezett létezése volt a háború kirobbantásának fő indoka.

A jelentés, amelyet várhatóan a hét folyamán tesznek közzé, minden bizonnyal élesen megkérdőjelezi majd a CIA és vezetőinek tevékenységét, miután nem ismerték el, hogy a birtokukban lévő információk nem támasztják alá a Szaddám Huszein rezsimje elleni vádakat - tette hozzá a The New York Times, amely úgy tudja: a Központi Hírszerző Hivatal vezetői nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget a tudósok hozzátartozóitól származó vallomásoknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK