Csődvédelmet kér a pedofíliáért elítélt amerikai érsekség

Csődvédelmi eljárás kezdeményezését határozta el kedden egy amerikai érsekség, amellyel szemben több milliós összegű kártérítési perek folynak papjai által elkövetett szexuális visszaélések címén.

Az Oregon állambeli portlandi érsekség ellen két kártérítési ügyben összesen 155 millió dollár összegű keresettel éltek. Az egyik ügy tárgyalását keddre tűzték ki, a csődvédelmi eljárás viszont a per szüneteltetését eredményezheti, és átmeneti védelmet nyújt a követelésekkel szemben.

John Vlazmy érsek elmondta, eddig már összesen 53 millió dollár összegű kártérítést fizettek ki 130 kereset alapján, és több tucat hasonló ügy van folyamatban. "Egyszerűen nem tudjuk előteremteni, amit az emberek kérnek" - mondta az egyházi elöljáró.

A portlandi az első egyházkerület az Egyesült Államokban, amely ilyen lépésre szánta el magát. Tavaly a bostoni érsekség szintén fontolgatatta a csődeljárást, végül azonban ingatlanok eladásából teremtette elő a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak megítélt fájdalomdíjak fedezéséhez szükséges összeget.

Az érsekség kérelmét kezelő jogász szerint több egyházkerület is latolgatja, hogy ehhez az eszközhöz folyamodik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK